Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Йорданов: Моноспектакълът "Караконджул" е като медитация

Валери Йорданов
Снимка: Ани Петрова

Довечера при разпродадена зала в Народния театър "Иван Вазов" ще се играе премиерно моноспектакълът на Валери Йорданов „Караконджул". Постановката е по разказа  „Дервишево семе“ на Николай Хайтов. Режисьор е Стоян Радев.

"Аз много харесвам тези текстове, защото Николай Хайтов и Йордан Радичков, други наши автори има, които, когато съм ги прочел веднъж, те някак си са ми останали. не само като харесване, като любов към тях, но и като цели пасажи - изведнъж ми остават в главата. Те са като белезите, като татуировките. Нещо за цял живот - прочиташ и намираш смисъл, намираш нещо твое вътре. А той е писал много преди да си бил роден или когато си бил бебе", сподели актьорът в предаването "Хоризонт до обед". 

Определят "Караконджул" като трагикомична равносметка на една необичайна съдба - героят от „Дервишово семе“ Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок житейския си път. "Аз не съм дервиш, аз съм караконджул", казва героят на Хайтов. 

"Дервишите тропат от врата на врата и каквото изпросят, го дават на други хора. За себе си оставят само унижението, за да ги пречисти."

Героят е опитомил мечката, на която споделя всичко. Опитомил ли е мечката в себе си? "Има хора, които нарочно забравят, че имат мечка в себе си, за да им е по-лесно и по-удобно. Други пък се правят, че има мечка в тях, защото имат някакви амбиции. И едни трети хора, които знаят със сигурност, че тя е там, вътре, но знаят как д аразговарят с нея. Мисля, че това е най-добрият вариант."

За Валери Йорданов моноспектакълът "Караконджул" е както предизвикателство, така и медитация.

"В никакъв случай ние с режисьора не го приемаме това начинание амбициозно. И може би заради това съм убеден, че зрителите много ще го харесат. И ще се забавляват, ще се изсмеят и може да им стане тъжно. Защото съм забелязала, че най-хубавите музикални парчета примерно се правят, когато музикантът няма амбиция, а го прави просто за кеф."

Представлението ще бъде представено и в Пловдив, както и на фестивал в Габрово.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роза Николова

Роза Николова и "Смъртта на времето": Когато търсим изход в лабиринтите на времето

" Светлината е уязвима, мракът я заобикаля, но все пак тя е по-силна ...така е и с душите на хората. А какво е понятието "копнеж" за мен - това е някакво място, за което аз не знам къде е и какво е, то е копнеж по завръщане, ти знаеш, че някога си бил, но си забравил пътя до там , припознаваш го на разни места, връща се в сънищата ти, сподели за..

публикувано на 20.08.24 в 11:02
Робърт Левин

Проф. Робърт Левин: Високото ниво на младите музиканти вдъхва оптимизъм за бъдещето на нашето изкуство

Ако сте почитатели на клавирната музика, не може да не сте чували името на американеца Робърт Левин. През октомври той ще отпразнува своята 77-годишнина с продължаваща кариера, изпълнена с постижения и ценно наследство, което ще остави след себе си. Защото проф. Левин е отдал живота си на музиката, открил е за себе си и сега предава на..

публикувано на 19.08.24 в 18:16

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 11-то издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - В навечерието на втория международен конкурс за млади тенори “Гласът на Камен“ разговаряме с директора на Старозагорската опера и член на журито Огнян Драганов - Гостува ни тенорът Марин Йончев в..

обновено на 19.08.24 в 15:30
Богдан Ковачев

Спомен за балетния режисьор Богдан Ковачев

На 18 август се навършват 100 години от рождението на една забележителна личност на българското балетно изкуство - Богдан Ковачев - балетист, хореограф, режисьор.  Той създаде ярка авторска хореография - балети, танцови сцени в опери, оперети, мюзикъли, концертни миниатюри на сцените на Софийската и Пловдивската опера, на Държавния музикален..

публикувано на 18.08.24 в 11:30

Нежният лирик Георги Богданов

На Георги Богданов не му стигна времето да се наживее и да изпълни времето с творчество. Третата му книга е " Огживяна река", от общо три, повест и филм по нея, есета, недовършени творби, издадени посмъртно... А какъв деликатен и чувствителен лирик е той в " Отживяна река". Съпругата му, флейтистката  Майа Сергиева Богданова напомни за..

публикувано на 18.08.24 в 06:28

Фестивалът "Поезия в Поморие" събира за 10-и път съвременни български поети

От 16-и до 18-и август 2024 г. ще се проведе тридневният фестивал  "Поезия в Поморие". То  ще събере за 10-и пореден път съвременни български поети  на вълнуващи литературни срещи край поморийския бряг. Мястото е площадката на Професионалната гимназия по икономика и туризъм "Алеко Константинов" в града. Фестивалът вече е традиция ,..

публикувано на 16.08.24 в 17:21
Елена Алексиева

Елена Алексиева: Ние сме объркано и "накълцано" общество, което живее в социалните мрежи...

"Харесвам мисълта на един мой приятел, във времето, когато чатовете бяха хитът, и нямаше все още социални мрежи, той казваше - "Интернет е като една обществена тоалетна, в която всеки може да влезе и да си напише каквото си поиска. .. Социалните мрежи от една страна са анонимни , те са квази, това са полувинчати истини, никой не знае кой стои зад..

публикувано на 16.08.24 в 15:43