Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Български вестници
Снимка: Ани Петрова

Блокират сайтовете с фалшиви намаления, съобщава на първата си страница вестник "Труд". Това право ще има Комисията за защита на потребителите със законови промени, които се правят заради разширяването на онлайн търговията и слабия контрол върху сайтовете, уточнява "Труд".

Разрешават на 200 хил. жени да сменят частния фонд с НОИ, за да не получат две пенсии, които да са по-малко от една, пише в заглавие "24 часа", като цитира министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Бъдещите пенсионерки изпуснали шанса си за редовно прехвърляне на партидите си заради мълчание от страна на бившия министър и фондовете. С промени в кодекса за социално осигуряване ще бъде дадена възможност на жените, навършили 56, 57 ,58 и 59 години да прехвърлят партидите си, ако искат. Така пенсията им от НОИ няма да бъде намалена с 20%.

Измамите с болничните ще бъдат основание за дисциплинарно наказание или глоба, предупреждава вестник “Монитор“. Изданието цитира анализ на Националния осигурителен институт. Предлага се да се променят правомощията на личните лекари и те да имат право да издават до 7 дни болнични, вместо сегашните 14 дни.

Дните, давани за лечение от общопрактикуващите лекари да не бъдат повече от 20 годишно, предвиждат още промените.

"24 часа" отделя две страници на подготвяните промени в закона за хазарта и реакцията на Васил Божков и сините фенове. В петък привържениците на футболен клуб "Левски"  ще са на среща с премиера, а вчера собственикът на клуба Васил Божков е разговарял с тях.

Вестникът цитира думите на Божков, че частните лотарии работят законно, и че проектът за промени на Валери Симеонов е с цел - "да се вземе бизнесът от един и да се даде на друг".

Изданията публикуват интервюто на Васил Божков пред Свободна Европа, в което той обявява, че ще съди държавата, ако бизнесът му с лотарията бъде принудително отнет.

По темата вестник "Дума" пише, че депутатите от ГЕРБ са запазили пълно мълчание за законопроекта за одържавяване на частните лотарии, а от БСП са обявили, че няма да го подкрепят с мотива, че "не искат да вземат страна в хазартните войни".

Вестниците публикуват и информация за избора на Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. В голямо интервю за вестник “24 часа“ той обявява, че стилът му на управление ще е бъде диалогичен, и че първите документи, с които ще се запознае ще бъдат финасовите и счетоводните книги, както и документите за обществените поръчки в радиото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" обяви и новите израелски условия за примирие в Газа

 От палестинското радикално движение "Хамас" обявиха, че отхвърлят новите израелски условия за примирие в ивицата Газа.  По-рано ливанската групировка "Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел, докато израелски изтребители атакуваха обекти в Ливан.   Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток при нарастващото..

публикувано на 26.08.24 в 08:45

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък, на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 08:42

Частично бедствено положение в Дупнишко заради пожара в Рила

Кметът на Дупница Първан Дангов обави частично бедстмено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или..

публикувано на 26.08.24 в 07:10

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39