Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Ситуацията с новия коронавирус в Китай и вероятността той да достигне Румъния е сред централните теми за румънските вестници днес. "Гъндул" и "Ромъния либера" извеждат на преден план информацията, че в Китай 17 души са починали от вируса, а броят на заболелите е близо 500.

В. "Адевърул" цитира председателя на Румънското дружество по микробиология, според когото в момента възможността новият вирус да достигне Европа е малка.

Румънските власти планират да закупят термокамери, които идентифицират хората с температура, и да ги монтират на летищата.

САЩ настояват за незабавно подновяване на диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, прекратен заради въведените от Прищина 100-процентови мита за внос на сръбски стоки.

Специалният пратеник на американския президент Ричард Гренел, който утре пристига в Белград и ще се срещне с президента Александър Вучич, ще поиска бързо подновяване на диалога след подписването на споразумението за авиолинията Белград-Прищина, пише "Блиц".

Според източници на вестника Вучич смята да постави като условие за това отмяната на митата.

"Курир" твърди, че в документа, подписан в Берлин, се потвърждава, че косовските власти ще бъдат принудени да отменят митата за сръбски стоки, което е предизвикало негодувание в прищинските медии.

Внесеният от британското правителство законопроект за Брекзита беше одобрен от парламента без промени, пише френският в "Монд".

Британският премиер Борис Джонсън призова „злобата и разделението“ да останат назад, след като споразумението за Брекзит премина окончателно през парламента, пише “Лондон ивнинг стандарт“.

На този етап новото законодателство се нуждае единствено от одобрението на Кралица Елизабет II, след което споразумението официално вече ще е закон и Великобритания формално ще напусне Европейския съюз на 31 януари.

Кралското одобрение се очаква да бъде получено в идните дни, а междувременно споразумението ще бъде гласувано от евродепутатите на 29 януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка на служебния премиер и министри: По оградата на границата няма компрометирани участъци

Няма компрометирани участъци на оградата по границата ни с Турция. Това е установила проверка на служебния премиер Димитър Главчев, служебните министри на вътрешните работи Атанас Илков и на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директора на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.  Служебният премиер..

публикувано на 07.10.24 в 19:19
Демонстрация в подкрепа на Израел във Вашингтон, САЩ

Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести година от нападението на "Хамас" срещу Израел

Светът отбелязва с церемонии, бдения и протести една година от безпрезедентното нападение на палестинската ислямистка организация "Хамас" срещу Израел, което запали искрата на войната в Ивицата Газа.  В кибуца Реим - мястото на музикалния фестивал "Нова", където бяха убити най-малко 370 души, церемонията започна с минута мълчание в 6:29 сутринта, часът в..

публикувано на 07.10.24 в 19:19

Без конкретни решения на срещата по казуса "украинска помощ"

Тази вечер се проведе среща между представители на браншови организации със служебния министър на земеделието Георги Тахов, на която бяха обсъдени възможностите за изплащане на т.нар. украинска помощ . Стана ясно, че земеделците остават в готовност за протести, тъй като не е взето конкретно решение кога и по какъв начин да бъдат отпуснати част от..

публикувано на 07.10.24 в 18:35

Възпоменатална церемония в софийската синагога за годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

В софийската синагога започва възпоменателна церемония по повод на първата годишнина от терористичното нападение на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел.  Присъстващи на церемонията споделиха: "Огромна тъга, напрежение и несигурност от това, което това събитие преди една година породи За съжаление светът стана по-опасен и несигурен. Живеем с..

публикувано на 07.10.24 в 18:34
Опечален до тялото на Хатем Гаит, на 12 години, по време на погребението му в град Рамала на Западния бряг, 7, 2024 г. Израелската армия каза, че нейните сили са открили огън по бунтовници, които са хвърляли камъни по войските, действащи в района.

Година след 7 октомври 2023-та Близкият изток продължава да се движи по спиралата на насилието

На днешната годишнина от нападението на "Хамас" срещу Израел водещи западни лидери изразиха подкрепа за Тел Авив, но и съпричастност със страданията на палестинците в ивицата Газа. В обръщенията по повод годишнината от началото на настоящата война се чуха и призиви към Израел да спазва международното право, сравнение на премиера Бенямин Нетаняху с..

публикувано на 07.10.24 в 18:26
Кевин Кюнерт (вляво) заедно с канцлера Олаф Шолц на конференция на партията през декември 2023 г.

Генералният секретар на управляващите в Германия социалдемократи подаде оставка

Германската Социалдемократическа партия преживява сериозни трусове, след като днес изненадващо оставка подаде генералният ѝ секретар Кевин Кюнерт. Той също така няма да се кандидатира повече за депутат.  Година преди парламентарните избори в Германия германските социалдемократи изпаднаха в  дълбока криза. След исторически лошите резултати на..

публикувано на 07.10.24 в 17:41
Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Нищо важно не може да реши министърът на финансите за проектобюджета

Ако има редовно правителство, бюджетът ще се гледа февруари, март, а ако се разпадне НС, вероятно ще се гласува в този порядък с допълнителни програми и конкретните политики с тематично мнозинство ще бъдат пришити към проекта на бюджет на министъра на финансите. Това прогнозира главният икономист на Института по пазарна икономика Лъчезар..

публикувано на 07.10.24 в 17:28