Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И села в Треклянско са на воден режим заради сушата

Снимка: архив

Няколко села в най-малката община - Трекляно - с около 350 жители, в 19 населеин места, са на воден режим заради сушата и честите аварии по ВиК мрежата, казаха от общината. Някои от населените места и махали са извън обслужването на оператора "Кюстендилска вода" и за водоподаването им отговоря единствено общината. 
На воден режим е село Злогош, което е и с най-много жители - около 30, поради падналия дебит на водоизточниците, казаха от "Кюстендилска вода". В Горни Кортен също имат вода в етделни часове, каза секретарят на общината Василка Кирилова:
"Няма сняг. Имаме много села, които са на режим. Има и много течове. Много къщи не се обитават и не се знае там водопроводите в какво състояние са. Когато имаме информация отстраняваме повредите, но не можем да стигнем до всички."
Повечето от 19-те села в граничната община  са на собствен водоизточник, каптажи, които преди две-три години бяха почистени и водоизвеждащите канали бяха подменени. В сухата зима и намалелия дебит обаче те замръзват и водата не достига.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49