Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството реагира на питането на Гешев за наказателната отговорност на държавния глава

Снимка: president.bg

Администрацията на президента Румен Радев реагира на новината, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да тълкува дали заради имунитета си президентът може да бъде разследван за други престъпления освен държавна измяна.

"След като главният прокурор е сезирал Конституционния съд, очакваме развитието по образуваното дело", заявяват от прессекретариата на държавния глава, като подчертават, че "само Конституционният съд може да тълкува Конституцията".

Питането на Гешев е свързано с това дали президентът и вицепрезидентът могат да бъдат проверявани и срещу тях да се образува наказателно производство, в случай, че има признаци за извършено престъпление. Според чл. 103 от Основния закон "президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията."

По-рано прокуратурата съобщи, че главният прокурор е сезирал Конституционния съд с питане "Кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави после с това разследване и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Иван Гешев

Гешев пита КС може ли да се търси наказателна отговорност от президента

Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. За съдия - докладчик по..

обновено на 27.01.20 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в..

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ...

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му...

публикувано на 19.09.24 в 10:25