Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Разпространените вчера от прокуратурата записи от телефонен разговор на командира на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков във връзка с проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента Румен Радев е водеща новина за по-голяма част от всекидневниците тази сутрин.

„Как да се прикрие Десислава Радева“ е челното заглавие на вестник „24 часа“. В материал, поместен на две страници изданието пише, че прокуратурата е пуснала запис как мъж, за когото се предполага, че е Румен Радев се наговаря с шефа на ВВС да прикрият разследване срещу президентската съпруга, когато е работила във финансовия отдел на Военновъздушните сили и е изпълнявала и длъжността експерт „Връзки обществеността“.

Това е и причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване на основния закон за имунитета н а президента срещу наказателно преследване.

„24 часа“ цитира началника на кабинета на Румен Радев - Калоян Методиев, който казва, че ако започне процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще скочи от 60 на 80 на процента.

Според Методиев „сме свидетели на разграждане на държавността“.

В редакционен коментар във вестник „Дума“ със заглавие: „Кьорфишеци“ прокурорските записи са наречени „чиста цветановщина“.

Едва ли някой се съмнява, че тази атака е политическа и цели сплашване на държавния глава, пише изданието.

Вестниците „Дума“ и „Земя“ са избрали за заглавия на първата си страница съобщението, че голяма част от българите искат референдум за еврото. Изводът е направен след социологическо проучване на агенция Тренд по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика.

Само 19 на сто подкрепят приемането на европейската валута у нас, 54 процента искат допитване за влизането ни в еврозоната.

 Гърция дава 2000 евро еднократна добавка за всяко новородено, съобщава вестник „Труд“. Според правителството в Атина, тази помощ ще даде стимул на бъдещите родители и ще бъде една от мерките за борба с демографската криза. За сравнение вестникът пише, че у нас помощта не е променяна от години - за първо дете тя е 250 лева, а за второ дете - 600 лева. Някои общини са по-щедри към родителите на бебета - в Созопол помощта е 1000 лева, а в Несебър 2000 лева за всяко новородено дете, уточнява публикацията.

Къде да търсим спешна помощ след 18 часа или в почивни и празнични дни - на тази тема са отделени две страници във вестник „24 часа“. Отговорът е, че болните първо звънят на личния си лекар и след това отиват в болница, в която той ги прати.

Безплатно мобилно приложение показва на родителите къде е най-близкият педиатър. Така се очаква да се реши един от основните проблеми при болно дете в София - обикалянето по болници, съобщава още вестникът и обобщава, че 1292 са вече затворените от грипа училища в 13 области на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри"...

публикувано на 26.08.24 в 08:50

Кои авиокомпании отменят полетите си до Тел Авив

 Заради напрежението в Близкия Изток, френската авиокомпания "Ер Франс" спря полетите си до Тел Авив.  Самолети няма да летят и днес до тази дестинация, а кога полетите ще бъдат възстановени ще стане ясно след анализ на ситуацията, съобщиха от превозвача.  Германската авиокомпания - "Луфтханза" обяви, че удължава до 30 септември..

публикувано на 26.08.24 в 08:48

"Хамас" обяви и новите израелски условия за примирие в Газа

 От палестинското радикално движение "Хамас" обявиха, че отхвърлят новите израелски условия за примирие в ивицата Газа.  По-рано ливанската групировка "Хизбула" изстреля стотици ракети и дронове срещу Израел, докато израелски изтребители атакуваха обекти в Ливан.   Съединените щати увеличават своите военни сили в Близкия изток при нарастващото..

публикувано на 26.08.24 в 08:45

Армията се включва в гасенето на пожара в Рила

Армията ще се включи днес в гасенето на пожара под Черни връх в Рила, който се разгоря в четвъртък на над 2 300 м. надморска височина и се разрасна, съобщи главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  "Горе може да се работи само на ръка, няма как да се работи с техника. Вижда се, че се..

публикувано на 26.08.24 в 08:42

Частично бедствено положение в Дупнишко заради пожара в Рила

Кметът на Дупница Първан Дангов обави частично бедстмено положение за селата Самораново и Бистрица заради пожара в Рила, възникнал в четвъртък и който още не е овладян. Днес гасенето ще продължи, като ще се включа и военнослужещи. Това пък каза снощи гл. комисар Александър Джартов, директор на Националната служба "Пожарна безопасност и..

публикувано на 26.08.24 в 08:00

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Ще бъде ли успешен вторият опит за ново служебно правителство?

Служебният премиер Димитър Главчев ще представи на президента Румен Радев проект на ново временно правителство в 10 часа.  Ако държавният глава го одобри ще подпише указ за назначаването му,  кабинетът "Главчев 2" ще положи клетва пред Парламента във вторник, а предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври. С успех или..

публикувано на 26.08.24 в 07:10