Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият закон за висшето образование въвежда национална карта на ВУЗ-овете

Снимка: БГНЕС

Ректорите на висши училища у нас ще трябва да сключват договори за управлението им с министъра на образованието и науката. Това са част от промените в Закона за висшето образование, приети на второ четене от парламентарната просветна комисия.

При неизпълнение на договора между ректора и просветния министър субсидията на съответното висше училище ще бъде намалявана. Година след окончателното одобрение на законовите изменения в пленарната зала ще бъде създадена и Национална карта на висшето образование в България. Тя ще определя в кой регион какъв университет да има. Един преподавател ще може да участва в акредитацията само на едно висше училище.

Ректори и декани ще могат да бъдат само лица до 65-годишна възраст, предвиждат още промените в Закона за висшето образование. Те са приети от депутати, ректори, синдикати и представители на МОН на две изнесени заседания на парламентарната комисия в Сандански на 19 и 20 януари, но стана ясно едва днес




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима министри на парламентарен контрол

Министри от служебното правителство ще участват в петъчния парламентарен контрол.  Служебният министър на правосъдието Мария Павлова трябва да обясни пред народните представители какви са мерките за установяване на подправени документи, представени в процедура по придобиване на българско гражданство.  Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева..

публикувано на 20.09.24 в 06:59

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец . Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 20.09.24 в 06:55
Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен

Клиника по нефрология в Плевен ще носи името на лекаря, направил първата диализа извън София

Клиниката по нефрология в Университетската болница "Д-р Георги Странски" вече ще носи името "Д-р Ангел Монов". Инициативата е посветена на 50-годишнината от началото на хемодиализното лечение в града - дело на живота на д-р Ангел Монов, ръководил клиниката през първите 20 години от създаването й. Делото на д-р Ангел Монов не е забравено,..

публикувано на 20.09.24 в 06:53

Ветроходно събитие и екоинициатива се обединяват за почистване на район край язовир "Искър"

В събота, 21 септември, паралелно с ветроходно събитие на язовир "Искър" ще се проведе екологична акция по почистване на район в околността. Участниците в спортното събитие ще почистват рано сутринта , а събирането на доброволците е планирано за 10.00 часа в южния край на язовира, на "Будното око". " Посрещаме топ екипажи от различни..

публикувано на 20.09.24 в 06:26

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс поривистите ветрове и едра градушка могат да придружат поройните валежи от дъжд, с възможност за локални..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който ще продължи до 28 септември, ще посрещне звезди като Тилда Суинтън, Памела Андерсън, Изабел Юпер,..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06