Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна ваканция и в Русенска област

| обновено на 31.01.20 в 21:51
Автор:
Снимка: БТА

Учениците от цялата Русенска област излизат в грипна ваканция от понеделник до края на седмицата. Учебен ден за тях ще е 10 февруари.

Поради повишената заболеваемост на учениците през последните дни днес Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания реши да обяви превантивна ваканция за цялата следваща седмица.

„Засега няма епидемия, нито предепидемична обстановка. В понеделник ще се види съобразно данните какво ще бъде положението“, каза д-р Маргарита Николова, директор на Регионалната здравна инспекция в Русе, и поясни, че най-засегнати от грипния вирус са децата от 5 до 14-годишна възраст.

Засега няма основание за обявяване на епидемия на територията на областта, след като вчера в болница в града почина от пневмония 49-годишен мъж.

Учениците от 21 области в страната са в грипна ваканция. Не се учи в над 2000 училища, съобщиха от просветното министерство.

Заради грипна ваканция всички училища в областите Плевен и Търговище затварят от днес до края на следващата седмица. 

Преустановени са учебните занятия и в община Разград. Там няма да се учи до 4 февруари, а в Хасково, Харманли и Димитровград - до 5 февруари, включително.
В грипна ваканция са  училища в областите Добрич, Кюстендил, Ловеч. Учи се само в Монтана, Русе и Шумен.

В Бургас, ако епидемичните стойности спаднат, има вероятност учебните занятия да се възстановят в четвъртък (6 февруари).

Учениците в 13-те общини на Бургаска област остават в грипна ваканция до 5 февруари, обяви зам.-областният управител Владимир Крумов:

"Съответно и в детските градини филтърът също да бъде висок и следващото заседание сме го насрочили в сряда, 14-и.“.

Данните от миналата седмица сочат, че болните са били 575 на 10 хил. души, каза директорът на РЗИ доктор Георги Паздеров:

"Това ясно показва, че ние сме обявили грипна епидемия преди самия пик на епидемията. Истинският пик е през тази седмица, която върви в момента".

Днес е последният ден от грипната ваканция на учениците в Габровска област. Учебните занятия се възобновяват от понеделник, 3 февруари. Епидемичната обстановка е по-спокойна, но здравната инспекция ще продължи да следи нивата на заболеваемост.

С още една седмица се удължава грипната ваканция в общините Кърджали и Джебел. Учебните занятия там ще се възобновят на 10 февруари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В останалите райони на областта грипната епидемия отпада идния понеделник.

Грипната ваканция за учениците от общините Смолян, Мадан, Рудозем, Златоград и Неделино се удължава с още два дни – 3 и 4 февруари, включително. Учебните занятия ще се възобновят в четвъртък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:35
Борис Джонсън

Борис Джонсън: Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека

В ексклузивно интервю за "Дейли телеграф" бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания трябва да проведе референдум за членството си в Европейската конвенция по правата на човека. Освен това, според него, нямаше да има война в Украйна, ако Тръмп беше президент на САЩ. Борис Джонсън е изключително активен с медийните си изяви..

публикувано на 04.10.24 в 03:20

Световният ден на животните се стреми към повишаване на стандартите на хуманно отношение

"Светът е и техен дом" е темата на днешния Международен ден на животните. Събитието се отбелязва за 99-а година и цели да привлече внимание към желаните стандарти за хуманно отношение към животните. Инициативата за празника е на писателя и кинолог Хайнрих Цимерман. Той организира първия Световен ден на животните на 24 март 1925 г. в Берлин, когато..

публикувано на 04.10.24 в 00:12
Зоната пред НС в София, известна като Триъгълника на властта.

Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието"

Съпругата на Джейхан Ибрямов - Биршен обяви гладна стачка до освобождаването му.  Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му от наказателно преследване. Биршен Ибрямова посочи, че ще стои в "Триъгълника на властта", който определи като "Триъгълника на единовластието". Тя каза още, че изчаква конвоя, който ще..

публикувано на 03.10.24 в 21:35
Европейска сметна палата

Европейската сметна палата: Предвидените разходи не отговарят на целите на отбранителната готовност на ЕС

Има риск предложените 1,5 млрд. евро разходи за 2-годишен период за програмата за европейска отбрана да не отговарят на амбициозните цели за засилване на отбранителната готовност на ЕС и принос към промишлената база за отбраната на Украйна. Това се казва в оповестено днес становище на Европейската сметна палата. Одиторите посочват,..

публикувано на 03.10.24 в 19:56

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана

81-годишна жена иска да стане народен представител от област Монтана. Най-младият кандидат за депутат е жена на 23 години. 126 са кандидатите за народни представители от 12-и многомандатен избирателен район Монтана за извънредните избори на 27 октомври. 20 партии и 8 коалиции са предложили своите кандидати. Сред тях най-младият е жена на 23..

публикувано на 03.10.24 в 19:43

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21