Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравка Калайджиева: Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей

| обновено на 02.02.20 в 14:57
Снимка: БНТ

„Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на Конституцията. Не искаме да обърнем внимание на това, че всички очакват от прокуратурата да се произнесе по законността. Време е да се разбере, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но съдът решава кое е законно... Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей“. Това коментира пред БНР Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008 – 2015).

В предаването „Неделя 150“ тя заяви:

„Упражняването на правомощията на Иван Гешев отива отвъд рамките на буквата на закона и засяга духа на понятието законност. Обстоятелствата от последната седмица поставиха не само мен, но и много юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ“.

По думите на Калайджиева главният прокурор е свободен да иска каквито желае тълкувания от Конституционния съд, „но нещата, които той пита, са добре отразени както в теорията, така и в практиката. Той може да попита, защото Конституцията го овластява“.

Здравка Калайджиева подчерта, че „подслушването на лице, част от военните, каквото е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в образувано срещу него производство на Специализираната прокуратура, такова производство може да бъде провеждано единствено от Военната прокуратура“.

Наблюдаваме посягане върху държавността

Според Калайджиева практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей:

„Надявам се, че не само шепа специалисти, но цялото общество разбира необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента се предвижда по някои въпроси. Докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и държавността. В момента наблюдаваме посягане върху държавността“.

По думите на Здравка Калайджиева „представите за това, че борбата срещу престъпността ще се извършва по законен ред, отдавна са отмити“:

„Ставаме наблюдатели на някаква шоупрограма, която действа като фойерверк“.

За нея е от съществено значение функциите на съда и на прокуратурата да бъдат ясно очертани в Конституцията, за да може оттам да се правят заключения.

Интервюто със Здравка Калайджиева можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството предоставя хуманитарна помощ от 50 хил. евро за Босна и Херцеговина

Служебното правителство одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Босна и Херцеговина в размер на 50 000 евро, съобщиха на фейсбук страницата си от Министерския съвет.  Помощта е в отговор на най-неотложните хуманитарни потребности на населението на страната след опустошителните наводнения на 4 октомври, отнели живота на най-малко 21 души и..

публикувано на 09.10.24 в 17:14
Джо Байдън

Срещата на върха за Украйна в Рамщайн е официално отменена

Срещата на върха за Украйна, планирана за тази събота в Рамщайн, беше официално отменена. Причина за това е отлагането на визитата на американския президент Джо Байдън в Берлин заради предстоящия ураган във Флорида.   Президентът на САЩ Джо Байдън отложи планираните си пътувания до Германия и Ангола този четвъртък заради урагана Милтън, който се насочва..

публикувано на 09.10.24 в 16:53

Специализирана акция на полицията срещу изборната търговия в Русе

40 души са проверени в днешната специализирана акция на полицията в Русе срещу изборната търговия. Задържани са двама души и са установени други двама, обявени за издирване. По време на днешната специализирана акция на полицията в Русе са проверени още 18 заложни къщи и офиси за бързи кредити и са разкрити 17 престъпления, свързани с незаконна..

публикувано на 09.10.24 в 16:46
Драматично-кукления театър-Силистра

Разликата в субсидията между театър в Силистра и в София е от 200 до 300 %

Драматично-кукления театър в Силистра започна новия си 83-ти творчески сезон, с равносметка за предходния – 20 хиляди зрители, изиграни повече от 270 представления и над 150 000 лева собствени приходи. В списъка има и четири премиерни драматични представления. Ако успееш да докоснеш хората като артист, значи си изпълнил своята мисия Но на..

публикувано на 09.10.24 в 16:46

33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител

В Плевен 33-годишен мъж е обвинен за умишлено причиняване на средна телесна повреда на полицейски служител. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка "задържане под стража“. След получени данни за трафик на хора на място отива окръжният прокурор Владимир Николов. Километър и половина полицейският служител успява да се задържи на..

публикувано на 09.10.24 в 16:41

Водач на листа в Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове

Водач на листа за 10 МИР-Кюстендил признава в анкета, че коалицията му ще купува гласове за вота на 27 октомври. Случаят предизвика предизборен скандал в района - самият сгафил политик признал, че е отговорил на анкетата по този начин и не го отрича. На въпроса:  "Според вас коя партия или коалиция ще купува най-много гласове за предстоящите..

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Отбор от Кюстендил спечели състезанието "Млад огнеборец" и купата "Юлиян Манзаров“

Отрядът на Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов“ – Кюстендил спечели първото място и преходната купа "Юлиян Манзаров“ на традиционния национален турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец“, който се провежда от 19 години в Ловеч в памет на момчето от Свищов, загинало при спасяване на свои съученици при инцидента..

публикувано на 09.10.24 в 16:06