Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изоставената Витоша е приоритет на опозиционната "Демократична България" в СОС

Да качиш планината с АТВ - off-road или off-law

Марта Георгиева: незаконните АТВ-та са проблем, свързан с достъпа и неглижирането на задълженията на собственика на съоръженията

Витоша

Въпреки забраната и ограниченията да се карат мотори и АТВ-та в национални и природни паркове, миналата неделя именно в границите на природния парк "Витоша" - над село Железница, няколко мотористи са разоравали туристическите пътеки с кросови мотори и АТВ-та. 

Подобни случки има в почти всички български планини. По темата говорихме с Атанас Симеонов, който вече 14 години е хижар в Стара Планина, Петър Стоянов от Управителния съвет на Български планинарски съюз* и Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България" в СОС. Още в предишния мандат

Интервютата с тях можете да чуете в звуковия файл, а ето и отговорите на въпросите ни от Дирекцията на ПП "Витоша":

1. Какъв е регламентът за каране на АТВ в рамките на парк "Витоша" - абсолютно забранено ли е или има случаи, в които това е допустимо, за кого е допустимо?

Съгласно плана за управление на Природен парк „Витоша“, приет с Решение на Министерския съвет, на територията на Природния парк не се допуска мотоциклетизъм, използване на състезателни, високо-проходими МПС извън пътното платно.

Със Закона за горите е въведено ограничение за движението в горските територии на спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства (ATV), на които се разрешава да се движат само по трасета, които са специално обозначени по ред, определен със специална наредба.

Няма случаи, в които е допустимо използването на АТВ на територията на Природния парк извън пътното платно.

С цел конкретизиране на възможностите за използването на моторните спортове в горски територии от средата на миналата година се води диалог с представители на заинтересованите лица, като е създадена съвместна работна група.

2. Какво прави парковата дирекция, когато има случаи на нарушение с АТВ-а?

В Дирекцията на парка постъпват сигнали по електронна поща за нарушения, в това число използване на ATV на територията на парка, но след датата, когато се е случило реално нарушението. Това затруднява неговото доказване по безспорен начин. Независимо от това служителите на Дирекцията извършват проверки на място.

В случай, че сигналите са придружени от снимков материал, Дирекцията на парка сезира органите на МВР за установяване на нарушителя и прилагане на административно-наказателни мерки за извършеното нарушение.

Административно-наказателно производство, по снимков материал, предоставен от свидетел, се извършва по реда и начина на Закона за административните нарушения и наказания (ЗААН).

Дирекцията на Парка работи в тясно сътрудничество със служители на РДГ София, ТП ДГС София и ТП ДЛС Витошко –Студена, които стопанисват и опазват държавните горски територии на територията на Природния парк.

Нашият апел към гражданите е, когато станат свидетели на нарушение в границите на Природния парк и в горски територии да се обръщат към тел. 112, който има специализиран център в ИАГ с цел своевременно извършване на проверка, установяване на нарушителите и предприемане на всички законосъобразни действия.

3. Кои фирми използват АТВ-а в парка?

Нямаме постъпила информация за предоставяне на такава търговска услуга на територията на парка.

---
* БПС - сдружение, учредено преди 2 години с цел да обедини усилията на действащи организации за реално развитие на планинския туризъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55