Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гигова: Искаме да върнем художественото в художествената гимнастика

Мария Гигова
Снимка: Ани Петрова, БНР


„Целта на новият правилник по художествена гимнастика, който ще влезе в сила след олимпийските игри в Токио е съчетанията да придобият по различен вид. Окончателният му вид ще бъде готов след извънредното заседание на Техническия комитет през март. След това ще то представим за одобрение на Изпълкома на Международната федерация. Ако бъде приет ще го изпратим на всички страни и всички съдии ще могат да се подготвят за Интерконтиненталния курс, който ще се проведе в края на годината през ноември“, това заяви специално за БНР Мария Гигова след като се завърна от Лозана, където Техническия комитет обсъжда предстоящите промени в правилника по художествена гимнастика. Предложенията за тези промени бяха направени по време на симпозиум в Москва миналата седмица.

„Всички решения, които бяха взети на симпозиума с болшинство ние също ги приехме. Основно засегнахме трудностите с тяло, трудностите с уред, колаборациите при ансамблите. Взехме решение да има ограничения,  които ще бъдат в полза на художествената стойност. Приехме ограничения в преакробатиката, която се използва за рисковите динамични упражнения и в индивидуалното и в ансамбъла.

Колаборациите при ансамблите ще ги ограничим. Сега сме дали от – до между 15 и 20, както и между 15 и 20 трудности с уред.

Оценката за художествена стойност няма да е във вид на добавяне на точки, като бонус. Приехме да бъде както до сега – с налагане на наказания, но тези наказания ще бъдат увеличени така, че ще има реципрочност на това, което България предложи в това отношение“, добави трикратната си световна шампионка и добави:

„Ще се отнася до предложенията направени от Русия, да се върнат трудностите по времето на Алина Кабаева, те не отпаднаха изцяло. Някои от тях се обединиха в една група  така, че да могат да бъдат изпълнявани само веднъж. Комитетът обаче не ги препоръчва да залегнат в правилника. Въведохме  нова група упражнения - съединяване на две трудности с бонус 1 десета. Това съединяване обаче не води до обединяване в един общ елемент с обща стойност. Елементите, които са съединени остават като две различни трудности, но ще се бонифицира връзката между тях.

Решихме още въжето да се използва в първите две години от новия олимпийски цикъл при ансамблите. След това ще отпадне като отделна дисциплина в художествената гимнастика.

Оценката за трудност няма да е отворена. Ще е лимитирана до 9 трудности при индивидуалното и 10 при ансамблите, като при тях ще се разпределя между работата с тяло и колаборациите. Това също ще доведе до една по-добра организация на хореографията на съчетанията.

Освен това решихме съдийските бригади да бъдат увеличени и то по предложения на България. Ние предложихме 4-4-4-4 в различните компоненти, но на симпозиума е решено 3-3-3-3 и ние се придържаме към това решение и оставихме бройката 3 за всеки панел“, завърши Мария Гигова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристоф Даум

Треньорът Кристоф Даум почина на 70-годишна възраст

Бившият германски футболен треньор Кристоф Даум почина на 70 години след дълга битка с рака, съобщават световните агенции, цитирайки семейството му. Близките на Даум казаха, че той е издъхнал в събота "заобиколен от семейството си". След като беше диагностициран с рак през 2022-а, Даум първоначално се оттегли от обществения живот, но..

публикувано на 25.08.24 в 10:11
Лоренцо Сонего

Лоренцо Сонего стана шампион в Уинстън-Сейлъм

Италианецът Лоренцо Сонего спечели титлата на турнира по тенис на твърда настилка в Уинстън-Сейлъм (САЩ) от сериите АТП 250 с награден фонд 779 780 долара. На финала поставеният под номер 10 в схемата Сонего победи представителя на домакините Алекс Микелсен с 6:0, 6:3 за 64 минути. "Това е невероятна седмица за мен, за моя отбор и за..

публикувано на 25.08.24 в 09:38
Линда Носкова

Чехкинята Линда Носкова спечели първа титла в кариерата си

Поставената под номер 6 в схемата Линда Носкова от Чехия спечели титлата на турнира по тенис УТА 500 на твърда настилка в мексиканския град Монтерей с награден фонд 922 хиляди долара. На финала Носкова надделя над Лулу Сун (Нова Зеландия) със 7:6(6), 6:4 за 1:50 час и взе първи трофей от УТА в кариерата си. Така тя взе реванш за загубата..

публикувано на 25.08.24 в 09:22
Валентин Антов

Валентин Антов и Петко Христов с добри изяви в Италия

Българските защитници Валентин Антов и Петко Христов изиграха почти пълни 90 минути за своите отбори Кремонезе и Специя във втория кръг на италианската Серия Б. Антов се представи на ниво за Кремонезе при успеха с 1:0 срещу Карарезе. Единственото попадение в 88-ата минута реализира резервата Франко Васкес от дузпа. Българинът беше..

публикувано на 25.08.24 в 09:19
Реал Сосиедад победи Еспаньол с 1:0

Реал Сосиедад спечели гостуването на Еспаньол

Отборът на Реал Сосиедад постигна победа над Еспаньол с 1:0 като гост в мач от втория кръг в испанското футболно първенство. Единственото попадение реализира в 80-ата минута резервата Такефуса Кубо. Това е първи успех за Реал Сосиедад, който загуби от Райо Валекано в първия си двубой за новия сезон, докато Еспаньол няма спечелена точка в два..

публикувано на 25.08.24 в 08:44
Льо Авър победи новака Сент Етиен с 2:0

Льо Авър с първи успех за сезона във Франция

Отборът на Льо Авър победи новака Сент Етиен с 2:0 като гост в среща от втория кръг на футболното първенство на Франция. Абдулай Туре даде аванс на тима в 57-ата минута от дузпа, а десет по-късно Аруна Санганте удвои. Льо Авър постигна първа победа в Лига 1 през новия сезон, докато Сент Етиен загуби и втория си двубой след завръщането в..

публикувано на 25.08.24 в 08:34
Интер победи Лече с 2:0

Шампионът Интер с първа победа за сезона

Шампионът Интер победи Лече с 2:0 у дома в двубой от втория кръг на Серия А, като голове на Матео Дармиан и Хакан Чалханоглу осигуриха на отбора на Симоне Индзаги първи успех за сезона. Интер, който завърши наравно 2:2 с Дженоа миналия уикенд, контролираше срещата и временно се изкачи на върха в класирането с четири точки. Дармиан даде..

публикувано на 25.08.24 в 08:26