Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Контрера: Над 134 млн. лв. са заложени за финансиране на обществения транспорт в София

Карлос Контрера
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет гласува днес бюджета на София за тази година. Сред основните приоритети на общината са транспорт и екология.

Пред БНР Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт в Столичния общински съвет, заяви, че средствата, които са заложени за финансиране на обществен транспорт, вече надхвърлят 134 млн. лева.

„В понеделник на заседание на комисията взехме решение сумата да бъде завишена с 1,2 млн. лв., които да се отпуснат допълнително от бюджета на Столична община. Над 130 млн. лв. общината осигурява собствени средства за финансиране на обществения транспорт в града за 2020 г.“, отбеляза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

И припомни, че има постигнато споразумение със социалните партньори за 3-годишна програма за увеличение на заплатите във всички транспортни дружества на общината.

„Отделно осигуряваме допълнителни средства за допълнителен пробег – това означава намаляване на интервалите на движение в наземния транспорт“, каза Контрера.

„За съжаление има населени места, които не са добре транспортно обслужени – Казичене, Кривина и Бусманци. Предприети са мерки за увеличаване на автобусите по линия №14 с един, но това не е достатъчно. Възложили сме на ЦГМ да разработи няколко варианта, които да бъдат дискутирани включително с жителите“, подчерта Карлос Контрера.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: В последното денонощие службите са реагирали на 250 сигнала за пожари, ликвидирани са 204

Само за последното денонощие пожарните служби са реагирали на 250 сигнала за пожари, като са ликвидирани 204 от тях, няма жертви и опасност за населените места. Това подчерта служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването в парламента за ситуацията с пожарите . Главчев увери, че екипите на "Пожарна безопасност",..

публикувано на 17.07.24 в 10:09

Потушен е пожарът в района на село Ореш, пострадал е доброволец

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни.  7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва..

публикувано на 17.07.24 в 09:57
 Вон Гетинг

Първият министър на Уелс подаде оставка след 4 месеца на поста

Първият министър на Уелс Вон Гетинг обяви снощи оставката си, само четири месеца след като пое поста. Това става след като трима от неговите министри в правителството на Уелс и неговият висш правен съветник драматично обявиха, че подават оставки, призовавайки го да се оттегли.  Вон Гетинг бе въвлечен в скандали, откакто пое поста през март. Той..

публикувано на 17.07.24 в 09:57

Повечето партии в НС - готови за диалог с ПП- ДБ, но резервирани за подкрепа на втория мандат

Повечето от парламентарно представените партии са готови за диалог с ПП- ДБ по тяхната декларация за законодателни приоритети, но са резервирани за подкрепа на втория мандат за съставяне на правителство. Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС предупреди:  "С декларация не се формира мнозинство в парламента. Иначе, това са неща, които трябва да..

публикувано на 17.07.24 в 09:31

Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик

Приключва жътвата в област Монтана.  Земеделците получиха в исоки добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 кг. на декар  повече. 653 кг. средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг. миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 09:28
проф. Любомир Топалов

Проф. Любомир Топалов: Още преди опита за убийство Тръмп беше смазал Байдън

" Още преди опита за убийство Тръмп вече беше смазал Байдън . Към началото на юни вече го беше задминал доста сериозно." Това каза пред БНР проф. Любомир Топалов, преподавател в Университета в Бостън. Той допълни, че Доналд Тръмп вече е имал превес над своя съперник преди дебата между двамата, в който за представянето си Байдън получи..

публикувано на 17.07.24 в 08:58

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50