Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследователи от БАН дигитализираха архивите на 13 от литературните ни класици

Проектът огласява малко известни факти и връзки от книжовния ни живот

Снимка: БГНЕС

Екип от БАН надгради проект за дигитализация на литературни архиви на български класици. "Смесна китка от български литературни факти" е продължение на друг проект, завършил през 2016 година, чиято цел е била да дигитализира архивите на наши класици, общо над 200 хиляди единици. 

„Съвместно със Столична библиотека и Националния литературен музей дигитализирахме целите архиви на 13 български литературни класици. Всичко - става въпрос за писма, ръкописи, снимки. Имаше неща, например свързани с Петко Рачов Славейков, които не бяха отваряни от 19 век, не бяха поглеждани в неговия архив неща оттогава, откакто са прибрани“, разказа пред "Хоризонт" Иван Христов - главен асистент в Института за литература при БАН, поет, музикант и литературовед.

Иван Христов
Първият проект - „Българската литературна класика – знание за всички“ отваря врата към неизвестни за широката публика детайли от живота на класиците ни. Така всеки, който се интересува, вече може да надникне в света на тези литературни фигури. „Има дори 3D изображения на предмети, принадлежащи на писателите“, каза Христов в предаването "Изотопия".

Като естествено продължение на този първоначален проект идва интересът на учените към богатия материал, свързан с любовните отношения на българските писатели. Така се появява секцията "Пътищата на писателите из любовта". Друг от разделите в "Смесна китка от български литературни факти" е посветен на пътищата на писателите из познанието. 

„Беше много интересно да разберем, че големият български писател Димитър Димов, авторът на „Тютюн“, на „Осъдени души“ и „Поручик Бенц“, всъщност има откритие на световно ниво в областта на ветеринарната медицина. Неговата дисертация е на тема формата на биволските прешлени. Ние сме я дигитализирали. И редица още други любопитни материали за българските класици.“

Снимка: БГНЕС

Като най-силни лично за него Иван Христов посочи любовните истории на Яворов, на Боян Пенев с Дора Габе и Елисавета Багряна, както и на Вапцаров и Бойка Димитрова, на Пенчо Славейков и Мара Белчева.

„Например малко известен факт е, че има любовни отношения между Яворов и Дора Габе. За Яворов и Мина всички знаем, за Яворов и Лора всички знаем – за тяхната фатална връзка. Интересен факт, свързан с Лора, е този, че когато Яворов прави предсмъртна редакция на своята поезия, „антология“ на своята поезия преди края на живота си, той задрасква заглавието на стихотворението „Стон“ и слага ново заглавие – „На Лора“. Може да се каже, че любовното чувство става най-силно у него след смъртта на Лора“, поясни Христов.

Снимка: БГНЕС

„За мен беше много интересно да разбера, че Вапцаров, който е кръстен протестант – неговата майка произхожда от протестантската традиция (в Банско има и до днес такава общност), но за да може да сключи брак с Бойка…Има такива изследвания, аз лично съм чел, за християнската основа на творчеството на Вапцаров. Между комунизма и християнството има много общи неща. При него вече тя се е трансформирала от вярата в Христос към вярата в комунистическата идея. Интересното е, че той се отказва от това в името на любовта, той се отказва от тази традиция, протестантска - приема православната вяра, за да може да сключи църковен брак с Бойка.“

Снимка: БГНЕС

По времето на социализма историите на Яворов с Мина и Лора и историите на Боян Пенев с Дора Габе доста са били подигравани, подчерта литературоведът. „Смятало се е, че тази фриволност е била характерна за упадъчното буржоазно общество. Известно е вечното съперничество между Дора Габе и Елисавета Багряна – тези две големи поетеси през целия си живот са си разменяли различни мъже. Вероятно това е било някаква форма на доказване при тях. И когато Яворов пренебрегва Дора Габе (това също е интересно и малко познато, редица изследователи свързват заглавието на нейната стихосбирка „Теменуги“ с едноименното стихотворение на Яворов), когато Яворов пренебрегва Дора Габе заради срещата си с Мина, която е била любов от пръв поглед, малко след това Дора Габе среща Боян Пенев и връзката между тях е също така силна и вдъхновяваща.“

Противно на наложилото се мнение, Елисавета Багряна не е „откраднала“ Боян Пенев от Дора Габе, допълни Иван Христов. Трагичната кончина на Боян Пенев при операция от апендицит пък слага край на любовния триъгълник. Цикълът „Бретан“ и цикълът „Реквием“ на Багряна са вдъхновени от любовта й към Боян Пенев.

Още любопитни детайли от архивите - в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48