Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Светлана Бояджиева:

За лечението на хранителни разстройства е необходима помощ от специалист

Често се губи ценно време в самостоятелни безуспешни опити за овладяването им

Снимка: Архив

Изповедта на руската четирикратната световна шампионка по художествена гимнастика Александра Солдатова за състоянието й, което я принуди да прекрати временно спортната си кариера и борбата й с булимията, провокира и у нас обществена дискусия за сблъсъка с хранителните разстройства. 

Солдатова се осмели да говори подробно за болестта си, която е криела от 2 години, защото е поставяла спорта над здравето си. Тя призна, че са й били необходими няколко месеца, за да признае на треньорите си, че се нуждае от помощ. 

Хранителните разстройства са комплексни състояния и без помощта на специалист болният не може да се справи сам.

Професионалният спорт се счита за свръхрискова среда за хранителните разстройства и случаите на заболявания в тези среди не са единични, коментира в предаването "Хоризонт до обед" д-р Светлана Бояджиева, психиатър, специалист по хранителни разстройства.

Натоварванията при професионалните спортисти са на ръба на човешката издръжливост.

"В някои спортове като гимнастика, фигурно пързаляне и други се изисква, има предпочитание към определен телесен тип външен вид. В други - борба, бокс, тежка атлетика има теглова категоризация и много често на състезателите, за да се придържат в този диапазон, се налага да прибягват към доста шокиращи трикове, които знаем", допълни експертът.

Много са факторите, които причиняват хранителни разстройства.

"Обикновено настроението става много променливо, повишена раздразнителност, свръхчувствителност, когато се говори за храна или близките настояват да се хранят. Това, което е важно - семейството веднага трябва да потърси специализирана помощ, защото някак си ще прекарат години наред в напразна борба да накараш анорексичния да яде или да предотвратиш преяждането на булимичния", подчерта д-р Светлана Бояджиева. 

За справяне с проблема хранително разстройство се изисква промяна на нагласите, идеалите, нова, по-реалистична себеоценка, категорична е тя.

"Първият и най-важен момент е да приемеш, че имаш проблем и да спреш, защото минават години с усилия. Самият пациент се опитва да се справи с проблема си и обикновено опитите са в повечето случаи неуспешни, но те го тълкуват като "нямах достатъчно воля", което не е точно така, защото става въпрос за биохимични промени в мозъка, които не можем да ръководим с волята си", изтъкна специалистът по хранителни разстройства.

Д-р Светлана Бояджиева изрази скептицизъм относно предписването на хранителни режими от фитнес инструктори.

"С риск да ги обидя, мисля, че това не е тяхна работа. Като се има предвид, че те работят с много млади момичета и момчета и стават своеобразен гуру за тях, а в същото време познанията не знам дали са достатъчни, техните, за да изработват хранителни режими."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02