Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български консорциум обяви готовност да произведе 15 000 машини за гласуване

Снимка: Радио Видин

15 000 машини за гласуване могат да бъдат произведени в България. Това каза Александър Чобанов от консорциум „Българските машини за гласуване“ часове след като правителството обяви намерението за въвеждане на машинно гласуване.

Чобанов посочи, че машините задължително трябва да бъдат българско производство:

„Беше направено през 2018 година пазарно проучване, че българската машина за гласуване е най-подходяща за българските условия. Имаме готовност да произведем тези 15 000 машини, защото изборите са национална сигурност. Не може да бъде поверена националната сигурност на България на чужди фирми с чужди интереси“.

Симеон Славчев от политическа партия МИР приветства решенето за машинното гласуване и посочи, че сега правителството трябва да удържи на думата си:

„Да се направи един на граждански и експертен съвет, който да набележи всички стъпки по въвеждането на машинното гласуване. От изказването на министър-председателя стана ясно, че нито той, нито който и да било в Министерски съвет знае какво представлява машинното гласуване“.

В продължение на седмици от МИР показваха машинното гласуване пред Министерски съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Валери Вълков се закле като депутат на мястото на Екатерина Захариева

Валери Вълков положи клетва пред Народното събрание и встъпи в длъжност като народен представител. Валери Вълков заема мястото на Екатерина Захариева. По-рано днес Народното събрание гласува единодушно за оставката ѝ като депутат от ГЕРБ-СДС. Тя бе приета от..

публикувано на 19.09.24 в 12:17

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 12:14
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Георги Еленков: Закон за чуждестранните агенти ще се ползва избирателно срещу граждански организации

Над 160 граждански организации у нас отправиха отворено писмо до европейски партии относно новите текстове в Закона за предучилищното и училищно образование и т.нар. закон за чуждестранните агенти. Над 160 граждански организации с отворено писмо до евроинституциите относно ЛГБТ закона за училищата       "МОН и МС не са инициатори на този..

публикувано на 19.09.24 в 11:44

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24