Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

“Всички зад Гешев за ревизия на цялата приватизация", така вестник “24 часа“ обобщава съгласието на  политици, синдикати и бизнес за възложената от главния прокурор на ДАНС проверка на всички приватизационни сделки. В случай, че е изтекла давността, прокуратурата ще уведоми обществото за целия процес и нанесените щети. Над 1 млрд. лева са щетите, добавя вестникът по темата.

"Труд" цитира финансовия министър Владислав Горанов, който казва, че е по-добре да знаем колкото може повече за тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна.

На първата си страница "Труд" пише: "Хиляди горят след закона Симеонов" и пояснява - много магазини и собственици на малки търговски обекти са купили лотарийни билети, които няма как да бъдат продадени след приемането на промените в Закона за хазарта.

Билетите трябва да бъдат изкупени обратно от организаторите на игрите, но никой не вярва, че фирмата с отнет лиценз ще го направи.

Много хора не са получили печалбите си и сега се чудят дали някога ще видят парите, пише още вестникът. Според публикацията, лотарийните талони са осигурявали 50 на сто от оборотите на малките будки. “Труд“ цитира Валери Симеонов, който казва, че държавата не носи отговорност за частноправни отношения и хората трябва да си търсят неизплатените печалби от организаторите на игрите.

Всички вестници отбелязват правителственото решение от вчера за въвеждане на машинно гласуване на парламентарните избори догодина. Вестник “Дума“ отбелязва, че премиерът Борисов е отстъпил пред силния обществен натиск и за вота след една година ще бъдат купени 15 хил. машини за гласуване.

Отново в. “Дума“ в заглавие е цитиран президентът Румен Радев, който пита министър-председателя дали е знаел, че службите подслушват държавния глава. Според президента премиерът си е присвоил правото да привиква главния прокурор и председател на ДАНС. Според него стои въпросът как службите, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, проблема с боклуците и с хазарта, хакерските атаки в НАП и други кризи.

Под заглавие "Психолози ще обучават хората в НСО да са по-търпеливи и да не влизат в конфликти с гражданите вестник “24 часа“ публикува на две страници голямо интервю с началника на Националната служба за охрана генерал Красимир Станчев. Шофьорите в службата са предупредени да спазват правилата за движение, за да не създават предпоставки за катастрофи, казва в интервюто генерал Станчев.

Той информира, че Движението за права и свободи е дало на НСО 3 автомобила, общо 20 коли са предоставени за временно ползване от други организации.

3 хил. повече чужди работници е имало у нас през 2019 година, пише на първата си страница вестник “Монитор“. Четири пъти повече са издадените разрешения за сезонен труд, като най-много са работниците от Украйна и Молдова. В България най-голяма липса на работници има в хотелиерството, ресторантьорството и строителството, обобщава вестникът




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна. Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от..

публикувано на 26.08.24 в 14:49

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и..

публикувано на 26.08.24 в 14:46

Огнян Стефанов: Липсва гражданският отпор, затова нищо не се променя

От МВР зависи много , заяви пред БНР журналистът Огнян Стефанов. Той коментира новия състав на служебния кабинет на Димитър Главчев и в частност предложения за вътрешен министър - Атанас Илков:  "Не се ръководя от това кой какви постове е заемал, а от резултатите, които е постигнал или не е постигнал. Атанас Илков години наред е работил в..

публикувано на 26.08.24 в 14:17

Хеликоптер ще гаси пожара в Рила

Хеликоптер ще бъде изпратен при пожара под Черни връх в планината Рила - над село Самораново. Огънят е излязъл в откритата част на планината и това дава възможност да бъде използвана летателна техника. Tова е преценил щабът, работещ на терена.  Установен е контакт с авиобаза "Крумово" и до час ще започне гасенето с хеликоптер. На мястото е и директорът..

публикувано на 26.08.24 в 14:10
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев. Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР. "Ако вътрешният министър прави това, което прави..

публикувано на 26.08.24 в 14:08
Павел Дуров

Френски съд удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж. Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен. Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 13:36

Бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на..

публикувано на 26.08.24 в 13:35