Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тотев: Национална карта на висшето образование е стъпка в правилната посока

проф. Любен Тотев
Снимка: БГНЕС

„Национална карта на висшето образование, с която се свързва мораториумът за разкриване на нови вузове и нови специалности, това е стъпка в правилната посока. Ако сами не решим проблема с ограниченията си, няма да стигнем доникъде“. Това коментира пред БНР проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, по повод окончателно приетите от парламента промени в Закона за висшето образование.

„От години предлаганите места за заемане са повече от самите випускници. Оттам идва понижаване на качеството на приетите. Приемаме всички… Не може там, където няма подготвени собствени кадри да се разчита на това, че ще се учи медицина някъде, където няма специалисти, те да бъдат пътуващи. Това се отнася за много специалности“, допълни проф. Тотев в предаването „Нещо повече“.

Според него през последните години бизнесът е осъзнал необходимостта да се включи в процеса на обучението на студентите, предлагайки например договори, които осигуряват места за стажуване, или лаборатории, в които да прилагат наученото, но „отведнъж не може да се натрупа пропуснатото“:

„Добрите наши специалисти, които завършват, защо да не получават едни прилични заплати, вместо, както е известно – най-добрите получават работа в чужбина за по-добра заплата, която за сметка на по-скъпия живот там, я изразходват, вместо да са тук с една нормална заплата и да си спят вкъщи“.

За защитените от държавата специалности, непривлекателни за кандидат-студентите, които да бъдат освободени от такси, проф. Любен Тотев смята:

„Това би оказало влияние на много малка част от кандидат-студентите. Ако човек е решил да учи инженерство, няма какво да го спре. Възможността за реализация е мотивираща за тях при избора на специалност“.

Интервюто с проф. Любен Тотев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47