Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От понеделник шофьорите без е-винетка ще бъдат санкционирани с електронен фиш

Олег Асенов
Снимка: БГНЕС

От понеделник шофьорите, които нямат валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани с електронен фиш.

Контролните рамки по пътищата ще дават информация чрез регистрационните номера на автомобилите. 

Проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" обясни:

"От законова гледна точка той има право в 14-дневен срок да заплати компенсаторната такса. За леките автомобили тя е 70 лв. Във фиша е указана банковата сметка, по която да заплати. Това автоматично води до прекратяване по-нататък на производството. Но на следващия ден, при повторно преминаване през контролна рамка и незакупена винетка, това е много важно, потребителят отново е нарушител. Така че той ако 7 поредни дни не си купува винетка, ще има 7 последователни електронни фиша".








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полски танк на учение в Латвия през май 2024

Полски военни с техника ще минат през България за участие в учение на НАТО

Личен състав и военна техника на въоръжените сили на Полша ще преминат днес от граничния пункт Видин през София до граничен пункт Кулата във връзка с участието им в учение на НАТО. Полски военнослужещи с техника ще транспортират материални ресурси на 19 септември от граничен пункт Видин до пункт "Капитан Андреево“. Автоколоните ще бъдат ескортирани..

публикувано на 18.09.24 в 11:09
Роксана Мънзату

Роксана Мънзату: Рестартирането на икономиката на ЕС изисква подкрепа за застрашените от бедност

Рестартирането на икономиката на Европейския съюз в конкуренция със Съединените щати и Китай изисква подкрепа за застрашените от бедност и насоки за младите хора, които сега навлизат на трудовия пазар. Това е мнението на румънския кандидат еврокомисар Роксана Мънзату, която ще управлява ресора "Пазар на труда и социалните права" Пред Радио..

публикувано на 18.09.24 в 11:01
Оливер Вархеи

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи...

публикувано на 18.09.24 в 10:44

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова..

публикувано на 18.09.24 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Мигрант загина в морето край остров Самос

Край остров Самос в Егейско море е загинал най-малко един мигрант, след като турски трафиканти са изхвърлили превозваните в гумена лодка 31 души в морето. Надуваема лодка с мигранти се е опитала да навлезе в гръцки води до остров Самос. Плавателният съд е забелязан от гръцките власти, които стреляли във въздуха предупредително. За да не бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 10:28

Спор в НС след искане на "Възраждане" за изложба за палестинската гледна точка за войната в Газа

Отказ от ръководството на Народното събрание за организиране на изложба за представяне на палестинската гледна точка за войната в Газа се превърна в повод за спор между лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и председателя на парламента Рая Назарян. Костадинов прочете декларация, в която обяви, че на три пъти му е било отказано..

публикувано на 18.09.24 в 10:14
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46