Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три празника на 14 февруари

Снимка: БГНЕС

На 14 февруари съвпадат три празника. Това са успението на свети Кирил Славянобългарски, празникът по стар стил - Трифон Зарезан, известен като Ден на лозаря, и Свети Валентин.

България се покланя и чества успение на първоучителя ни и небесен закрилник свети Константин – Кирил Философ (827 – 869 г.)

Днес Кирило-Методиевският научен център на БАН и Националният музей „Земята и хората“ ще отбележат успението на св. Кирил, което тази година съвпада и с 1150-годишнината от ръкополагането на св. Методий за архиепископ, съобщиха от Академията.

По време на отбелязването ще бъдат изнесени две лекции – проф. дфн Красимир Станчев (Università Roma Tre) ще говори за личността на първоучителя Методий, а доц. д-р Камен Станчев ще се спре на хипотези и проблеми свързани с църковния диоцез на св. Методий. Ще прозвучат изпълнения на Хора за старинна музика при НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.

Проф.Димо Чешмеджиев от Кирило-Методиевския научен център ще представи новата монография на проф.д-р Славия Барлиева, която изследва паметниците на Кирило-Методиевската традиция. В книгата са поместени проучвания върху новооткрити или непознати извори, старопечатни латински служби за Свети Кирил и Методий, както и описи и писма със сведения за мощите на Светите братя.

Честването е част от програмата „Наследство БГ“ за събиране и дигитализиране на материали от историческо и културно значение, на която Националното радио е медиен партньор. Честването съвпада с 1150-годишнината от ръкополагането на свети Методий за архиепископ и 40-годишнината от обявяването на светите братя за покровители на Европа.


Трифон Зарезан и Свети Валентин

На 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан и Свети Валентин като празници на виното и любовта. За поредна година доброволци от Българския младежки червен кръст ще разясняват какви са опасностите при рисково сексуално поведение, като част от националната анти-СПИН кампания „Обичай безопасно“.

С постановление на Министерския съвет от 1962 година Денят на Свети Трифон започва да се чества официално у нас и е обявен за професионален празник на лозарите. 14-ти февруари е и денят, в който влюбените изразяват любовта си един към друг и въпреки, че той не е част от православния календар, голяма част от българите почитат и двата празника.


„Уважавам си жената, купувам ѝ всичките подаръци, които иска, обаче Свети Валентин си е Свети Валентин, а Трифон Зарезан си е българският празник“.

„Не го превръщаме в чак такъв празник. Просто се виждаш с любимия“.

„Цветето си е цвете. Винаги е уважение“, споделиха софиянци пред микрофона на БНР.


По традиция в Деня на влюбените започва вторият етап от Националната анти-СПИН кампания.

Над 130 анти-СПИН инициативи ще се проведат днес в цялата страна. Поводът е началото на втория етап от Националната анти-СПИН кампания, който по традиция започва в Деня на влюбените 14 февруари.

Кампанията е част от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на здравното министерство и се провежда в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища и социални институции.

През целия ден на много места в страната ще има здравни презентации, дискусии и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции, както и безплатни изследвания и консултации за инфекцията.

През миналата година своя ХИВ-статус са изследвали над 340 000 граждани. Официално серопозитивните в страната са 3 312 души. Мъжете са 5 пъти повече от жените. Почти половината ХИВ-позитивни у нас получават съвременна антиретровирусна терапия.

Над 85 на сто от новорегистрираните са инфектирани по сексуален път, около 1/5 са заразени при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група от 30 до 39 години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината. В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в..

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07