Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Божанов: Докладът за кибератаката срещу НАП сочи, че проблемът е комплексен

IT специалистът Божидар Божанов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Радостина Билярска, БНР

“Има направено заключение и то е, че проблемът е комплексен“, каза пред БНР IT специалистът Божидар Божанов за доклада на Временната анкетна комисия за фактите и обстоятелствата около източването на информация от НАП.

“Че не е едно нещо, което да оправим и повече няма да стават такива неща. Проблемът е комплексен, свързан с различни технологии със сложността на цялото нещо, с липса на хора най-вече, с липса на бюджет. С исторически причини, като какви системи, които са правени преди 10, преди 15 г. се използват в администрациите“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

“Дали конкретното изтичане е станало заради всички тези неща – отчасти да“, допълни той. 

Може ли докладът да служи за препоръка

Да се надяваме, че тъй като докладът е изготвен до голяма степен от управляващо мнозинство, те все пак са депутати, макар да има и експерти към анкетната комисия, това би значело, че някакви мерки ще бъдат предприети от управляващите“, каза той и допълни:

“Тези препоръки не са нещо ново, повечето от тях са нещата, които НАП е изпълнило в рамките на тези месеци от изтичането. И препоръките вече са неща, които е трябвало да направи така или иначе според нормативни задължения, или пък са били препоръчвани от експерти от други политически сили многократно. И в един момент излиза анкетната комисия и казва – ами да тук тези неща, които са били препоръчвани последните 5-10 г. най-накрая ги направете. Надяваме се, че като анкетна комисия поне това ще има малко повече тежест“.

За персоналната отговорност

“Можем лесно да намерим един конкретен човек, който да кажем – ей ти, тук не си видял нещо, обаче това няма да реши никой проблем. Освен това в конкретния случай Комисията за защита на личните данни е казала, че тя няма правомощия да санкционира отделни лица, да налага лична наказателна отговорност“, каза той.

“Има такава препоръка (да се търси лична административно-наказателна отговорност – б.р.) не мога да коментирам от правния й аспект дали е в съответствие с регламента, или не. По принцип юридическите лица са тези, които са администратори на лични данни, съответно носят отговорността. Дали такава промяна би имала смисъл, или не – не съм убеден“, допълни Божанов.

Заплащането на специалистите

“Промените в Закона за електронно управление през 2016, в чието съставяне съм участвал, предвидиха изнасяне на отделен член в Закона за бюджета на разходите за електронно управление и IT като цяло. Мисля, че в последните години, откакто има такова отчитане, няма особен ръст“, каза той.

“Пари за поддръжка да кажем ще се намерят. Въпросът е на експертите да могат да се дават достатъчно пари и г-н Горанов го каза това нещо и от трибуната на парламента, че не можело да дават такива заплати. Отчасти може, трябва да се направи промяна в класификаторите“.

Дали има институция отвън, която да ни каже какво да правим (за кибератаките – б.р.) от ранга на НАТО  - не, няма. Има Агенция за информационна сигурност към Европейската комисия - Агенция на Европейския съюз за мрежова и информационна сигурност (ENISA). Тя евентуално може да прави такива препоръки, но тя е по-скоро експертен орган, който едва ли някой ще слуша като НАТО“.

Интервюто с Божидар Божанов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев със съболезнования за загиналите военнослужещи

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите военнослужещи при катастрофата.   Държавният глава е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и ръководството на Военновъздушните сили и очаква възможно най-скоро да бъдат изяснени всички обстоятелства, довели до трагичния инцидент, съобщават от..

публикувано на 13.09.24 в 18:13

Последният ремонт на шест от самолетите L-39 е бил в периода 2013-2016 г.

Учебно-бойният самолет L-39ZA е първата машина, на която се качват курсантите, за да се научат да летят и по-късно на изтребителите, припомня авиожурналистът Димитър Ставрев. Последният основен ремонт на шест от машините е бил в периода 2013–2016 г. И с условия - удължен общ технически, в зависимост от часовете нальот и междуремонтен..

публикувано на 13.09.24 в 18:07
О.р. полк. Любен Лозанов

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

Приема се, че при 30 пролетени часа  годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно . Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко   по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха.  Това каза пред БНР о.р...

публикувано на 13.09.24 в 17:57

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас

Руското командване съсредоточава войските си срещу украинския град Курахове в Донбас, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на сводката на Украинския генерален щаб, според която през последното денонощие именува в Кураховския сектор са били насочени 64 от общо 140 атаки на противника, регистрирани по целия 1000-километров фронт. Вторият..

публикувано на 13.09.24 в 17:56

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник

Народното събрание ще има извънредно заседание следващия вторник. Тогава ще се проведе първото гласуване на промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС. Предвидени са и две изслушвания. По въпроса за измененията на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат изслушани вицепремиерът и министър на..

публикувано на 13.09.24 в 17:36

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия

Двамата загинали пилоти са инструктори с години стаж в авиобазата в Долна Митрополия, каза Валя Минкова, дългогодишен служител, която доскоро е била в отдел "Връзки с обществеността" на Висшето военно въздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия: "Военновъздушните сили понесоха поредната загуба. Двама млади инструктори от 12-та..

публикувано на 13.09.24 в 17:14

Коментари на политици за катастрофата на военния самолет, при която загинаха двамата пилоти

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че поредният инцидент с екипаж на българските Военновъздушни сили означава, че Българската армия все по-малко може да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната. Според Костадинов разследването на инцидента ще завърши без обвиняеми. Загинали са двамата офицер-пилоти на..

публикувано на 13.09.24 в 17:00