Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на язовир "Студена" се покачва

Снимка: БГНЕС

Нивото на язовир "Студена" в Перник се покачва. Притокът за първи път от началото на водната криза надхвърли 1000 л/сек.  

Към днешна дата във водоема се вливат 1035 л/сек при разход 223 литра, съобщават от местното ВиК.

Макар и бавно язовирът се пълни. Положителната тенденция е от началото на февруари.

В момента в язовира има 3,860 млн. куб. м вода при максимален обем от над 25 млн. кубика.

Подаваната на перничани вода е с добри показатели, сочат взетите проби в периода от 11 до 17 февруари.

Под нормата е и манганът, който бе леко завишен в края на януари, когато бе достигнат критичният минимум.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин, вземем дами и господа, уважаеми медии в изпълнение на изискване. 99 алинея 5 от конституцията. Изложения ми от вас мандат. 220 от 02-08 имам. Удоволствието да ви представя структура и персонален състав на министерски съвет. Структурата е с министър председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят..

публикувано на 26.08.24 в 10:07

Джоузефин Лукито: Студентите предпочитат да използват ИИ като асистент, не като арбитър

Темата с използването на изкуствен интелект еволюира.  Приемането на технологични нововъведения отнема време, като в повечето случаи в началото се наблюдава резистентност. Причините за това може да са различни - усещане за загуба на контрол, прекалено бързата скорост, с която се появяват новости или страх от загуба на работното място. Постепенно..

публикувано на 26.08.24 в 09:55

Хървое Маркович: Военното обучение в Хърватия може да бъде атакувано в съда

Идеи без налично законодателство стоят зад решението на хърватските власти да върнат казармата в страната от догодина. Това обясни в интервю за БНР Хървое Маркович от Центъра за икономическо образование в Хърватия. Това е НПО, което прави инициативи в областта на икономическата и финансова грамотност. Маркович е автор на петиция срещу..

публикувано на 26.08.24 в 09:24

Разнобой сред туроператорите за бъдещия гаранционен фонд. Искат ревизия на текстовете

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Тринайсет души загинаха в наводнения на източния индонезийски остров Тернате

Тринайсет души загинаха на източния индонезийски остров Тернате, след като поройни дъждове причиниха внезапни наводнения. Залети бяха жилищни райони.  Най-тежко засегната от природното бедствие е провинция Северно Молуку, където е прекъснат достъпът до селище. Освен това от кални свлачища са затрупани десетки къщи и други сгради...

публикувано на 26.08.24 в 08:57

Поройни валежи взеха жертва и нанесоха щети в Турция

Поройни валежи се изсипаха в редица окръзи на Централна Турция, като взеха жертва и нанесоха големи материални щети, съобщава БТА, като се позовава на новинарската агенция Ихляс. В окръг Кайсери река е преляла от коритото си и е причинила свлачища. Един човек е бил повлечен от придошлите води. Притеклите се на помощ хора успели да го..

публикувано на 26.08.24 в 08:54
Павел Дуров

Телеграм: Павел Дуров няма какво да крие

Социалната платформа Telegram публикува официално изявление във връзка с ареста на основателя и Павел Дуров.   В него се посочва, че Теlegram спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, а правилата за модериране отговарят на стандартите в отрасъла. Това съобщи "Комерсант". Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 08:52