Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама души са задържани за замърсяването на реките Юговска и Чая

| обновено на 22.02.20 в 18:39
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров инспектира засегнатите райони на реките Юговска и Чепеларска
Снимка: БГНЕС

Управителят на "Лъки инвест" Любен Васев и отговорникът за хвостохранилището Румен Караисенов са арестувани, след като беше потвърдено замърсяването с цианиди на реките Юговска и Чая.

Разследването продължава, като последните проби на водата показват превишени норми в един пункт при устието на река Юговска.

По-рано при Асеновград нивата на замърсяване бяха 15 пъти над допустимото, показа общата проверка, извършена от Басейновата дирекция, екоинспекцията в Смолян и лабораториите към Агенция по околната среда и водите.

На мястото днес пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а Асеновградската прокуратура започна разследване.

При огледа експертите са забелязали незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището като замърсените води са преливали директно в реката.

„Това е грубо и недопустимо нарушение“, коментира  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян Екатерина Гаджева.

„Бързо бяха взети мерки от всички институции", заяви министър Емил Димитров. Той увери, че няма опасност за питейната вода .

"Ние сме уведомили "Напоителни системи", ВиК да се затворят саваците, които отиват за напояване, да не се допускат животни да пият вода. Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин".

Всички документи по случая са предадени на компетентните органи, заяви областният управител Дани Каназирева и подчерта, че става въпрос за умишлено замърсяване

"Може би са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще се размине. Смятам, че от това което се случва, се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация ".

Фабриката в Лъки няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени, подчертаха екоинспекторите. Тепърва ще се уточнява вида и размера на санкциите.

"Взети са всички мерки, за да се спре разпространението на замърсяването, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими.


"На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26