Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От счетоводството до вкусната страна на живота - Кети Ангелова в света на сладкишите

| обновено на 01.03.20 в 08:35
Еклерите на Кети
Снимка: Симон Вартерян

Млад счетоводител предпочете да се посвети на сладкарството вместо на цифрите.
Кети Ангелова е родена и израснала в гр. Сливен. Пяла е в училищната вокална група на 2-ро ОУ „Христо Ботев“.

„С тях съм участвала на конкурси и фестивали за детска песен. Паралелно с това съм пяла и в градския хор към читалище „Зора“ в града с диригент Методий Григоров. Учила съм в ПГИ „Проф. Д-р Димитър Табаков“ гр. Сливен и през 2005 завърших с отличие средно-специално образование със специалност „Счетоводна отчетност“, разказва за себе си Кети в предаването "Рано в неделя".

Младата счетоводителка обаче решава да превърне хобито си в професия и така става един от най-добрите сладкари в България. Потомка на народна певица, за музиката в живота си Кети Ангелова споделя:


„Докато бях ученичка в гимназията продължих да се занимавам с пеене и няколко години бях възпитаничка на Елена Пеева. С нея съм участвала в конкурси в гр. Стара Загора, „Цветен камертон“ в гр. Сливен и „Сезони“ в гр. Бургас.

"През 2005 г. година бях приета като студентка в Икономическия университет във Варна със специалност „Счетоводство и контрол“ и паралелно с това работех по специалността си. През 2011 г. Завърших магистратура по Финансов мениджмънт в гр. Свищов и същата година се преместих да живея в гр. София. През 2014 г. родих дъщеря си Тали и покрай грижите за детето, като много други млади майки, започнах да мисля за друга кариерна реализация. И така, след 10 години професионален опит като счетоводител (оперативен, старши и главен), реших да се отдам на сладкарската си страст“.


Кети Ангелова е създател и автор на кулинарния блог „Аз, чревоугодникът“. Покрай воденето на блога, готвенето за семейството и изработването на торти за най-близките осъзнава, че мястото й вече не е зад компютъра и около папките с документи.

„През есента на 2017 г. направих първата сериозна крачка в посока професионално развитие в сладкарството. Започнах обучение по програма на МОН за придобиване на втора професия, а именно - сладкар и пекар. Изкарах интензивен 3-месечен курс и след успешно положени изпити се сдобих с диплома", спомня си Кети някои от стъпките си в новото професионално поприще.

"Това не беше достатъчно за моето „любопитство“ и през декември същата година посетих курс на Жоаким Прат в Москва. Темата беше „Модерни френски еклери“. Последва второ пътуване до Москва през септември 2018 за курс при Жорди Бордас и неговата B-concept в сладкарството. Февруари 2019, Букурещ и Даниел Алварез с неговият Artisan Baking мастър клас. Декември 2019, Карим Борджи в гр. София." 

По захарните и вафлени декорации ме запали българката Петя Шмарова, признава Кети Ангелова. 

"Тя е и първата и единствена за момента българка с книга за направата на цветя от вафлена хартия. От нея съм се учила да правя декорации за торти с вафлена хартия, роял айсинг и захарно тесто. За първи път се срещнахме през 2016 г. когато тя ме научи да правя реалистични вафлени цветя. През 2017 година се учихме на декорации с роял айсинг и нетоксична глина. Същата година посетих и курс на англичанина Алън Дън (захарни цветя в Бирмингам, Великобритания) и на малайзиеца Келвин Чуа. През октомври 2019 г. след близо година търсене на помещение, ремонти, разрешителни и много подготовка отворих сладкарницата си в София."


Цялото интервю с Кети Ангелова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38