Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност гардеробът на Централна ЖП гара София да затвори врати

Затворения гардероб на БДЖ на Централна жп гара в София
Снимка: obshtestven.wordpress.com

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настоява за публичност и прозрачност по казуса с очакваното закриване на услугата съхранение на багаж на Централна жп гара София от 1-ви март 2020 година.

"Буди недоумение не само при мен, а въобще сред хората. След като десетилетия наред БДЖ предлага тази услуга, защо изведнъж я затваря", каза за "Хоризонт" Георги Статков от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

В момента на жп гарата има едно действащо помещение за багаж, стопанисвано от частна фирма, спечелила търг за наем преди година. То се намира точно до един от входовете на партера. Другото, стопанисвано до скоро от БДЖ и намиращо се под партерното ниво, е затворено.

Защо едно от помещенията е затворено? И има ли опасност пътниците да бъдат лишени от услугата?

От БДЖ  препратиха въпросите към Национална компания железопътна инфраструктура, които са собственици на помещението. От компанията изпратиха писмен отговор до "Хоризонт", в който твърдят, че от БДЖ отказали да бъдат наематели на въпросното помещение. Преди да стане ясно това, от Дирекция "Жандармерия" към МВР изпратили предписания на компанията да бъдат поставени скенери в помещенията за ръчен багаж до края на месец март тази година заради стратегическото значение на гарата, която е обект от националната сигурност.

Частен гардероб на Централна жп гара в София

"Може да има предписание от "Жандармерията" за сигурност, скенери, но тези скенери да бъдат снабдени от железопътна инфраструктура, която е собственик на Централна гара и цялата територия около нея. От тук възниква въпросът има ли същите предписания към частната фирма, която има същия предмет на дейност на Централна гара - въпрос без отговор до момента. Случайно ли частният гардероб е поставен на най-комуникативното място, а гардеробът на БДЖ - на най-неудобното?", коментира Георги Статков.

От Националната компания "Железопътна инфраструктура" обясниха, че помещението, освободено от БДЖ, ще бъде отдадено под наем и вероятно ще бъде проведен търг за това.

Дали опасенията за лобиране ще се сбъднат и дали затварянето на единия гардероб ще повиши цените при другия предстои да видим. А дотогава пътниците ще ползват гардероба на партерното ниво. Ако собственикът му изпълни предписанията на Дирекция "Жандармерия" за поставянето на скенер.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поморие - балнеотуризъм, романтика и спектакъл на птици и кайтисти

Поморие е може би с най-дългата плажна ивица по Българското Черноморие, но това, което го прави уникално, е Поморийското езеро, което е свръхсолена лагуна с лечебна кал. Избрали веднъж Поморие за своята лятна ваканция, след това хората години наред се връщат там. Изобщо градът се променя, но любовта към него остава.  Градът е разположен..

публикувано на 07.07.24 в 15:11
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04