Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП тегли кредит над 500 000 лева за финансиране на избора на нов лидер

| обновено на 04.03.20 в 19:58
Снимка: Ани Петрова

Ръководството на БСП ще изтегли кредит над 500 хиляди лева, с които да финансира вътрешнопартийния избор за нов лидер.

Тази година за първи път в историята на БСП председател на партията ще бъде избран с пряк вот от всички членове, а не от конгреса.

Депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро Филип Попов не вижда проблеми и аргументира кредита с оперативната работа на Столетницата: „Това всяка година се е правило, не само сега. Назад във времето и предишни ръководители на БСП - и при Миков, и при Станишев е имало преходен период“.

Част от сумата ще бъде върната още в края на април, когато се очаква първия транш от тазгодишната партийна субсидия. За Атанас Мерджанов - член на Националния съвет, вземането на кредити е рисково начинание. По думите му ръководството на БСП не е уведомило, че партийната каса се нуждае от средства: „Подобен въпрос не е обсъждан на Национален съвет. Тук става въпрос за хроничен финансов недостиг“.

Атанас Мерджанов критикува, че през последните години БСП харчи излишни средства, а сегашното финансово състояние ще се отрази и на вътрешнопартийния вот през април: „Очевидно е, че сегашното ръководство и по-специално сегашният председател на Националния съвет ще бъде в привилегирована позиция и това ще бъде за сметка на останалите участници в надпреварата“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Корнелия Нинова и Кирил Добрев са с най-много номинации за лидер на БСП, но той няма да бъде избран на конгреса, а чрез пряк вот на партийните членове.

Пленумът на социалистите реши да има конгрес на 9-10 май

50-ият конгрес на БСП ще се проведе на 9 и 10 май. Това определи пленумът на социалистите на закрито заседание. Организационни въпроси около провеждането на пряк избор за лидер и идейната платформа бяха част от темите от дневния ред на заседанието..

обновено на 23.02.20 в 19:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Централна и Източна Европа бавно се възстановяват след наводненията

Няма опасност страната ни да бъде застигната от циклона, който причини наводнения и взе жертви в Централна и Източна Европа. Те са най-малко 23, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. На места ситуацията започва да се нормализира, но в много..

публикувано на 19.09.24 в 07:35
Доналд Тръмп

Тръмп "вероятно" ще се срещне със Зеленски следващата седмица

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че  "вероятно“ ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, който ще бъде в САЩ следващата седмица. Зеленски ще говори на среща на Съвета за сигурност на ООН за войната с Русия. Тръмп..

публикувано на 19.09.24 в 07:31
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Високопоставени дипломати от няколко страни обсъждат в Париж кризата в Близкия изток

Високопоставени дипломати от САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия се събират днес в Париж , за да обсъдят нарастващото напрежение в Близкия изток. Срещата е на фона на опасенията от мащабна война в региона, защото освен конфликта в Газа, в Ливан..

публикувано на 19.09.24 в 07:23

Най-малко 20 души са загинали при втората вълна от експлозии в Ливан

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна експлозии на мобилни комуникационни устройства в Ливан. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви "нова фаза" на войната. 12 са вече жертвите от експлозии на..

публикувано на 19.09.24 в 07:16

Страните от Б9 настояват за колективен отговор на НАТО на навлизането на руски летателни апарати в пространството на Алианса

Румъния настоява за "силен и координиран" отговор на НАТО в случаите, когато руски ракети и безпилотни апарати, използвани за атаки срещу Украйна, нарушават въздушното пространство на Алианса. Позицията на Букурещ беше изразена от министъра на отбраната..

публикувано на 19.09.24 в 07:07

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните..

публикувано на 19.09.24 в 06:59
Д-р Валентин Христов, кмет на Плевен

Консултации в Плевен за състава на СИК

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов ще проведе консултации за съставите на СИК за предстоящите избори за Народно събрание на 27октомври. Кметът   д-р Валентин Христов отправи покана към парламентарно представените партии и..

публикувано на 19.09.24 в 06:55