Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата Путин-Ердоган е надежда за решение на мигрантската криза

Разговорите в Москва едва ли ще доведат до трайно решение на турско-сирийската граница, прогнозира доц. Тодор Тодоров

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешната среща в Москва между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган е натоварена с очаквания за намиране на компромисно решение на кризата в сирийската провинция Идлиб.

Срещата беше предшествана от продължителни, но безрезултатни руско-турски консултации в Москва и Анкара с участието на дипломати, на военни и на представители на спецслужбите на двете страни,  както и от взаимни обвинения в неизпълнение на подписания на 17 септември 2018г. в Сочи меморандум за Идлиб.

Всъщност пълният текстът на меморандума така и не беше официално публикуван. На 19 септември същата година на страниците на изданието The Nation от Обединените арабски емирства се появиха факсимилета на документа на руски и английски език, придружени от писмо на постоянните представители на Русия и на Турция в ООН Василий Небензя и Ферудин Синирлиоглу до председателя на Съвета за сигурност Ники Хейли и до генералния секретар на световната организация Антонио Гутериш.

В точка втора е записано, че Руската федерация ще предприеме всички необходими мерки, за да бъдат избегнати военни операции и настъпления в зоната за деескалация и за да бъде съхранено съществуващото статукво. Година и половина след подписването на документа сирийската армия води настъпателна операция в Идлиб с подкрепата на Русия.

Точка трета гласи, че в зоната за деескалация ще бъде създадена демилитаризирана зона от 15-20 км, а точка пета – че до 15 октомври 2018-та от зоната ще бъдат изведени всички терористични групи.

С днешна дата радикалните групировки като Таят Тахрир аш Шам не само не са изведени от зоната за деескалация, но контролират по-голямата част от територията й. Вчера говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че атаките на терористите срещу селищата в района и срещу руската авиобаза „Хмеймим“ са се превърнали от спорадични в ежедневни.

Взаимните обвинения между Москва и Анкара в неизпълнение на меморандума от Сочи изглеждат основателни, но продължаването на спора кой по-малко спазва или кой повече нарушава споразумението водят до задънена улица. Очевидно е назрял моментът за нови преговори и нова сделка, защото сочинският меморандум отдавна не отговаря на променената обстановка на терен. Въпросът е дали Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще успеят да си стиснат ръцете, както са го правили неведнъж досега. Прогнозите на повечето руски анализатори са, че това ще стане.

Нито Москва, нито Анкара имат интерес от задълбочаване на конфликта. Ако ставащото в момента в Идлиб ги разделя, то има много други неща, които ги обединяват: газопроводът „Турски поток“, атомната електроцентрала „Акую“, зенитно-ракетните комплекси С-400, турските плодове на руския пазар, близо седемте милиона руски туристи в Турция всяка година и не на последно място възможността да се противопоставят в общ фронт срещу Европейския съюз и Съединените щати, когато е необходимо.

А размяната на остри реплики през последните дни може да се разглежда по-скоро като покачване на залозите преди днешните преговори, отколкото като намерение за задълбочаване на конфронтацията.


Срещата между Реджеп Ердоган и Владимир Путин в Москва едва ли ще се доведе до трайно решение на турско-сирийската граница, прогнозира в предаването "Преди всички" по БНР анализаторът Тодор Тодоров.

Според него най-вероятно резултатът ще е по-скоро временно примирие в региона.

“Не знам дали можем да очакваме някакво окончателно или приблизително окончателно решение на сирийския въпрос от такава среща. Аз лично очаквам, че ще се стигне до някакво временно примирие“, каза доц. Тодоров и допълни:

“Залогът там е много голям, защото амбициите на Ердоган, на Турция в района са такива, те първо са свързани с неговия неоосманистки проект за голяма роля на Турция в региона. Превръщането на Турция във водеща сила“.

Репортажа на Ангел Григоров и интервюто с доц. Тодор Тодоров можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27