Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческата фигура на Атанас Буров в центъра на филма „Останалото е пепел“

„Буров е историческа личност и всеки знае, че е не по-малко достоен за уважение от Левски и Ботев, защото за неговото време е Левски и Ботев. Голяма отговорност и риск е да правиш такъв филм. Отговорност е как ще представиш една такава личност. Тази отговорност ме държеше нащрек през цялото време“. Това каза пред БНР Георги Костов, режисьор на филма „Останалото е пепел“. Лентата е историческа драма за живота на българския политик и финансист Атанас Буров, като главните роли са посветени на Асен Блатечки, Диляна Попова, Нейтън Купър.

Костов подчерта, че това не е филм за живота на Буров:

Ако трябва да представим живота на Буров, трябва да бъде в цял сериал. Идеята на този филм е да грабне вниманието на зрителя и ако някой се заинтригува, сам да се запознае по-подробно кой е той“.

Актьорите за ролите във филма са преминали през кастинги. В предаването „Хоризонт за вас“ Асен Блатечки (в ролята на Атанас Буров) сподели:

В кожата на Буров се влиза отговорно, с уважение, с респект. Беше ми много интересно да науча за него. Най-сложно беше да се опитаме да балансираме по ръба на бръснача, защото и до днес има противоречия за личността на Буров“.

Диляна Попова играе ролята на влюбената секретарка Мария:

Мария е измислен герой. Тя е като дясната ръка на Буров, обучена на всичко, което знае… Трудно ми беше да намеря баланса между това тя да е попила всичко от Буров като националист и човек, готов да даде живота си за родината си, и в същото време да е хладнокръвна жена. Разбираме, че и тя има нежна душа. В тази преплетеност на нейните качества ми беше трудно да уцеля златната среда, за да не накланям везните в някаква крайност“.

Нейтън Купър е в ролята на американски журналист, който идва в България, за да интервюира Атанас Буров:

„Аз съм американец и живея в България вече шест години и половина. Този филм показва седем дни от историята на България през очите на моя герой. Тези дни са много важни за България към края на Втората световна война… Всичко, което съм срещал в България беше ключ за този герой… В България много хора вярват в държавата си и в народа си“.

Интервюто с Георги Костов, с Асен Блатечки, с Диляна Попова и с Нейтън Купър можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26