Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци с апел църквите да спазват мерките за борба с коронавируса

Църквата „Света Петка Самарджийска“
Снимка: БГНЕС
Група интелектуалци излезе с отворено писмо срещу решението на Българската православна църква да продължи да извършва причастяване, при което се дава вино с една лъжица на всички миряни.

Те заявяват, че отговорността е наш морален дълг, спазването на извънредните мерки и препоръките на властите и експертите са задължителни за спасяването на човешки живот и те трябва да важат за Българската православна църква.


"Аз искам да кажа, че това писмо наистина е написано и подкрепено от мен в лично качество. Организациите, в които работя и с които се занимавам, не са застанали зад него. Днес имаше новина, че Вселенският патриах Вартоломей прави заповед и препоръка да се спрат богослуженията и в България единствено Българската православна църква не се съобразява с мерките, които са наложени в световен мащаб и които наистина важат за всички", отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Христова, която работи в "Каритас" - България.

Написаното в писмото не отрича силата на вярата, уточни тя.

"Според мен Българската православна църква има отговорност точно това да направи - съобразно мерките, не да затвори врати за миряните и за вярващите в тези времена, по-скоро да се съобрази и да адаптира мерките по този начин, че да може все пак тя да покрепи мерките на властта и мерките на светската държава. И също така мерките, които ние спазваме, стоейки си вкъщи, работейки от вкъщи, пренасочвайки целия си начин на живот с цел да спрем или да ограничим разпространението на заразата."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дезинфекция на българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул във вторник, която вече е затворена за посетители.

Българската екзархия в Истанбул спря религиозните обреди заради коронавируса

В Българската екзархия в квартал „Шишли“ в Истанбул са прекратени религиозните обреди заради новия коронавирус. Отменени са дневните и вечерните служби в църквата „Свети Йоан Рилски“ в екзархията, както и всички планирани инициативи на българската..

публикувано на 19.03.20 в 18:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Амнистия ще позволи узаконяване на хиляди имоти без документи в Кипър

В Кипър ще се проведе градоустройствена амнистия, която ще даде възможност да бъдат узаконени хиляди имоти без документи за собственост в момента. Планът за нея ще бъде поставен за одобрение от правителството на заседанието му днес. Целта на..

публикувано на 13.09.24 в 04:43

Великобритания ще ограничи рекламата на нездравословни храни

В Обединеното кралство от 1 октомври 2025 г. ще влезе в сила забрана за показване на реклами на нездравословна храна по телевизията преди 21:00 часа. От правителството на лейбъристите обявиха, че промяната за рекламите на нездравословна храна ще бъде..

публикувано на 13.09.24 в 04:37

Куриоз в Италия: Шофьори се сбиха с моторни резачки заради отнето предимство

В Италия шофьори в спор за предимство на кръгово кръстовище стигнаха до разпра с моторни резачки. Един от тях се разминал с шест шева. Опасният дуел се разиграл на кръгово движение край селище, недалеч от Сиракуза на остров Сицилия, съобщи..

публикувано на 13.09.24 в 04:31

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми в Бургас

Няма установен източник на разпространение на острите задушливи миризми, които се усещаха цяло лято от залива на пристанището в Бургас. Това стана ясно на извънредното заседание на екокомисията към ОС на града. На заседанието присъстваха..

публикувано на 12.09.24 в 20:25

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00