Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз откри дистанционно новата временна болница „Найтингейл" в Лондон

Общият брой на жертвите на Covid-19 във Великобритания вече е над 3600 души

| обновено на 03.04.20 в 18:14
Новата болница в Лондон, открита в разгара на коронавирусната пандемия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания принц Чарлз откри днес новата временна болница с 4 000 легла, в която се превърна големият изложбен център Ексел в Лондон. Трансформирането на Ексел в лечебно заведение, носещо името на Флоранс Найтингейл, английската медицинска сестра, поставила основите на професията, стана само за девет дни.

Общо новите болници от този тип в Обединеното кралство са пет и са наречени "Найтингейл". Това обикновено са големи конгресни или друг тип центрове, преоборудвани за целите на здравеопазването в кризисната ситуация.

Британските медии твърдят, че тази в Лондон е най-голямата по рода си в целия свят със 80-те си отделения и общо 4 000 легла. Войници, дърводелци и доброволци работиха денонощно, за да трансформират Ексел навреме за голямото предизвикателство.

Принц Чарлз, който съвсем наскоро се възстанови след самоизолация, откри официално болницата в Лондон чрез видеовръзка от шотландския дворец Балморал. Той каза много топли думи за всички, които са на предната линия в битката с вируса. И допълни:

„От името на нацията искам да кажа „голямо благодаря“ на проектантите, строителите, въоръжените сили, на великодушните компании и организации, които дариха оборудване и услуги, и на целия помощен персонал, на всички, които направиха възможен този проект“.

На откриването присъства лично министърът на здравеопазването Мат Ханкок, също завърнал се скоро от самоизолация:

„Като министър ще направя всичко, което мога за тази страна да реагира на този ужасен вирус. Привилегирован съм, че мога да се възползвам от способностите и компетентното ръководство на всички тези хора, които са около мен“.

Британският здравен министър Мат Ханкок, който също прекара коронавирусна инфекция, 3 април 2020 г.

Болницата в Лондон ще бъде използвана изключително за лечение на пациенти с Covid-19, които ще бъдат прехвърлени там от други интензивни отделения на болници от цялата британска столица. Според разчетите около 16 000 персонал ще е необходим за обслужване лечебното заведение, когато започне да се използва с пълен капацитет.

На  персонала ще бъде предложен престой в околните хотели. Някои представители на здравеопазването изразиха загриженост за комуникацията между отделните звена в такова огромно отворено хале, което се използва изключително  за търговски панаири или изложения.

В Бристол и Харогейт ще се открият още две болници „Найтингейл“ с общ капацитет 1 500 легла. В най-скоро време такива болници ще отворят врати и в Бирмингам, Манчестър, Кардиф и Белфаст.

Добрата новина за увеличаването на капацитета от болнични легла от страна на  правителството в борбата с пандемията от коронавирус обаче бе помрачена от данните за жертвите през последното денонощие. С новият рекорд от починали 684 пациенти за 24 часа общият брой на жертвите във Великобритания достигна 3605 души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на изборите във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23
Българският патриарх Даниил - 7 юли 2024 г.

Българският патриарх Даниил с призив да пазим вярата: Ние живеем, тъй както вярваме

С тържествени богослужения, започнали още от вчерашния ден, новият патриарх Даниил встъпи и като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя", където беше представен на вярващите. Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит Митрополитската катедрала отбеляза храмовият си празник днес,..

публикувано на 07.07.24 в 17:58

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон НС изслушва премиера Главчев за предстоящата среща на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си Старопрестолният град е освободен от войските на..

публикувано на 07.07.24 в 17:36