Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа в историята на християнството Великденска меса без хора в базиликата „Св. Петър” в Рим

Папа Франциск: ЕС е изправен пред епохална битка, нужна е солидарност

| обновено на 12.04.20 в 15:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск проведе празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим.

Обръщението му „Към Града и към света” е със сериозен политически характер, особено към Европа. Той припомни как Старият континент се възроди след Втората Световна война и изрично подчерта, че не бива да има връщане назад:

”Днес ЕС е изправен пред епохална битка, от която не зависи само неговото бъдеще, но това на целия свят”, каза Папа Франциск, като изтъкна, че е нужна солидарност, а не егоизъм. 

В словото си, засягащо още не само проблема с Covid-19, но и други страдания по света, Папата многократно каза „не” на егоизма, на безразличието и разделението, които предизвикват страх и смърт и спират триумфа на живота.   

Папа Франциск отдели едноминутно мълчание в памет на починалите от коронавируса. Заради пандемията той не извърши ритуала Resurrexit (Възкресение), чрез който се припомня учудването на Петър пред празната гробница и атестацията на 11-те апостоли, че Христос е възкръснал. Мондовизия предаде Великденската меса на Папа Франциск.

ЕПА/БГНЕС

Италия посрещна Възкресение Христово по един уникален, единствен по рода си за християнския свят начин и за първи път в неговата история - само и единствено пред телевизорите. Епидемията от коронавирус отмени публичните литургии и Папа Франциск от базиликата „Св. Петър” в Рим в присъствието на малък брой свещеници, на църковния хор и около 15 души специални гости, изнесе в директно телевизионно излъчване месата, която оповести Възкресението. 

След трикратното произнасяне на фразата „Lumen Christi” – “Христовата светлина”, потъналата в тъмнина базилика постепенно се изпълни със светлина – символът на Великден.„Да си възвърнем  надеждата”, каза в словото си Папа Франциск. 

ЕПА/БГНЕС

Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово. Не е навън и не е сред хора и папа Франциск, който отслужва празничната литургия в базиликата „Св. Петър” само  в присъствието на малък брой свещеници. Много от църквите в Италия поради строгите мерки излъчваха чрез интернет своите литургии.  

ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Папа Франциск отслужи великденско богослужение при закрити врата в базилика "Свети Петър"

Папа Франциск отслужи великденско богослужение тази вечер в почти празната базилика "Свети Петър", на която обикновено се събират 10 000 души, съобщи ДПА. Той призова хората да не се поддават на страха и да се съсредоточат върху "посланието на надеждата"...

публикувано на 12.04.20 в 00:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски F-35

Израел е провел въздушен удар по Бейрут

Израелската армия съобщи, че е извършила целенасочен въздушен удар по ливанската столица Бейрут. Според източници от сигурността в Ливан, цитирани от Ройтерс, ударът е бил близо до ключови съоръжения на "Хизбула" в южните предградия на града. Това..

публикувано на 20.09.24 в 16:38
Иван Лечев

Музикален дуел: "Акага" срещу "Обичайните заподозрени"

Уникален музикален дуел предстои утре в рамките на фестивала "Аз съм София". Битката ще е между две групи, общото между които е енергията да събират публиката и да забавляват - "Акага" и "Обичайните заподозрени".  Пред БНР и предаването "Хоризонт за..

публикувано на 20.09.24 в 16:22

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз образува дело по преюдициалното запитване на Върховния административен съд, заради което беше спряно делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП..

публикувано на 20.09.24 в 15:50