Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото на Благодатния огън

Слизането на Благодатния огън на Гроба Господен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Понеделник е първият ден от Страстната седмица. В този ден Исус е изгонил търговците от храма, а в края ѝ ще чакаме слизането на Благодатния огън и Възкресението. 

Заради пандемията от Covid-19 и карантината в Израел са затворени всички молитвени домове на всички религии в Йерусалим, включително и катедралата на Божи гроб. 

От Светия синод на БПЦ беше решено, че държавен самолет няма да лети за Благодатния огън, а ще се използва, запазен от миналата година. Но и под карантина, православните християни очакват да се случи чудото, което има вековна и интересна история. 

Репортаж на Искра Декало за чудото на Благодатния огън в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49
Франският президент Еманюел Макрон и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон в неделя, предупреждавайки го, че оръжейно ембарго спрямо Израел ще "укрепи оста на Иран", се посочва в изявление на канцеларията на Нетаняху, предаде Ройтерс. "Премиерът подчерта, че действията на Израел срещу "Хизбула" създават възможност за..

публикувано на 06.10.24 в 19:44
Матео Салвини и Виктор Орбан

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан. Срещата   се проведе под лозунга "Защитата на границите не е..

публикувано на 06.10.24 в 19:33

Пропалестински и произраелски протести в Чикаго

Утре се навършва една година от началото на войната Израел - "Хамас". В тази връзка отново   пропалестински  и произраелски протести има в различни точки по целия свят. В Чикаго митингите започнаха още в събота и продължават, отбелязвайки годишнината от войната, на фона на продължаващите сблъсъци в Газа и Ливан. Пропалестински митинг..

публикувано на 06.10.24 в 19:27
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21.00 ч. местно време тази вечер до 06.00 сутринта в понеделник. Този ход идва на фона на опасения от нападение срещу страната от Израел в отговор на ракетните удари на Иран,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58
Сблъсъци с полицията по време на пропалестински протест в Рим

Демонстрации по света в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел

В навечерието на годишнината от нападението на "Хамас" над Израел в редица големи градове по света   се състояха демонстрации с настояване за спиране на кръвопролитието в Близкия изток. Около 40 000 демонстранти се събраха в центъра на Лондон, където имаше както поход на протестиращите срещу войната, така и произраелско шествие в памет на..

публикувано на 06.10.24 в 18:38

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев. Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32