Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затрупани в драматургията или родопски дебют на театрални текстове

Пиесата "Без мен" на поета Стефан Иванов е текст, който помита като чук и осветява дълбоко странното време, в което живеем

Сградата на Родопския драматичен театър, който изпробва нови форми на театрална комуникация с публиката
Снимка: БГНЕС

Родопският драматичен театър провежда няколко артистични онлайн акции. Една от тях е озаглавена РДТТ – родопски дебют на театрални текстове. Тя е насочена към българските драматурзи в страната и чужбина. Търсят се непубликувани текстове.

В първите дни от обявяването на акцията валяха по 5-6 пиеси на ден, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Делян Илиев, режисьор и актьор в театъра. „Затрупахме се в драматургия. Успяхме да отсеем десетина, с които да започнем, по-нататък ще видим.“

Пристигнали са и няколко пиеси в зародиш. Важно е обаче адресираните до театъра творби да са в сравнително завършен вид за представяне на сцена, уточни Делян Илиев.

„Не можем да кажем от самото начало – това ще бъдат едни четения на маса. Със сигурност няма да са, не са и няма да бъдат просто едни актьори, които седят на една маса и четат едни текстове, защото в това няма никакъв театър. Със сигурност не са и спектакли.“

Изпълненията се излъчват на живо. Самият Делян Илиев не е от почитателите на театъра в интернет. „Но за такива неща, които не са точно театър, мисля, че това е един добър подход. Става на живо пред хората, които гледат. Линковете после си остават в YouTube, могат да се гледат и след това.”

Следващият онлайн спектакъл ще се състои на 16 април от 19 часа, когато на страницата на Родопския драматичен театър ще бъде представена пиесата „Без мен“ на Стефан Иванов. 

Стефан Иванов

„Текстът е силно въздействащ, като чук помитащ и се върти около една тема, която е болестта на нашето време. Един човек, който е представителна извадка на една определена възрастова група – свободен от някакви неща и в същото време не е свободен за някакви други неща, затворен в свободата си“, отбеляза Илиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35