Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уточняват графика на търговските преговори между ЕС и Великобритания

| обновено на 15.04.20 в 17:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на коронавируса в Обединеното кралство достигна 12 876. Утре правителството решава дали и с колко ще удължи общонационалната карантина.

В сянката на пандемията обаче отново се появи Брекзит. Двамата водещи преговарящи – Мишел Барние от ЕС и Дейвид Фрост от Великобритания, уточняват график за подновяване на преговорите за бъдещите търговски отношения. Очаква се отменените заради кризата втори и трети кръг да бъдат подновени следващата седмица.

След като Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари двете страни успяха да проведат само един кръг на преговори преди коронавирусът да блокира нормалния живот на цялата планета.

Следващата седмица екипите трябва да подновят преговорите по нов виртуален начин с надеждата да обсъдят 11 различни области, сред които и чувствителната тема за риболова, както и търговия, транспорт, сигурност.

Заради забавянето в резултат на пандемията обаче не остава много време до 1 юли, докогато Лондон може да поиска отлагане на крайния срок.

И докато Европейската комисия обяви, че е готова да обсъди евентуално удължаване на преходния период, официалната позиция на Даунинг стрийт е, че преговорите ще приключат по план до края на годината.

В момента, преди подновяването на преговорите, изглежда повече шум се вдига от британска страна и по-точно от твърдите брекзитиъри. Причината най-вероятно са опасенията, че в резултат на кризата около коронавируса започва да преобладава мнението, че преходният период трябва да бъде удължен, а съответно и срокът за постигане на споразумение.

Тази сутрин депутатът от Консервативната партия Джон Редууд предупреди Брюксел, че трябва да промени тактиката си на сътрудничество с противниците на Брекзит, защото тя няма да му донесе успех след извънредните общи избори и мнозинството от избрани депутати с ясната мисъл да доведат Брекзит до край и да защитят интересите на Обединеното кралство.

Редууд изтъкна, че ЕС трябва да се прости с мисълта си, че може да наложи на Лондон нещо по подобието на предприсъединителните споразумения с Турция или Украйна.

Шанкер Сингам, влиятелен юрист, яростен привърженик на Брекзит и съветник на правителството писа на сайта на консерваторите, че удължаването на преходния период само ще забави възстановяването на страната от пандемията.

При положение обаче, че по света се отложиха толкова много събития от всякакъв характер, мнозина недоумяват как да края на декември може да бъде постигнато споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 100 и 150 лева струва един глас в различните райони на столицата

Между 100 и 150 лева варира цената на един глас в различните райони на столицата. Това сочат данните на полицията. А тази сутрин 10 души бяха задържани при акция на МВР срещу купуването на гласове в столичния квартал "Христо Ботев". Акцията започна рано тази сутрин. Проверени са различни адреси в столичния квартал "Христо Ботев"...

публикувано на 07.10.24 в 12:08

Гърция: По-високи глоби за пренасяне на забранени предмети в колите

Гръцките полицаи масово проверяват и глобяват за транспортиране с автомобил на забранени вещи. Органите на реда съобщават, че са се увеличили глобите от 700 евро за пренасянето на забранени вещи в багажника на колата. В Гърция е забранено да се пренасят туби с бензин, тежки извънгабаритни предмети, както и вещи, които стърчат извън..

публикувано на 07.10.24 в 11:37
Българската база на остров Ливингстън

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция до Антарктида

Гръцки учени благодарят на България, че ги включва в експедиция в Антарктида. Централните медии в Гърция съобщават, че за първи път двама гръцки учени ще посетят Антарктида като част от следващата българска експедиция. Ще пътуват на борда на българския изследователски кораб. Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Андон Батуров

"Планината ме промени коренно": Бизнесмен зарязва охолния живот и открива щастието в простите неща

"Постигнах това, което мислех, че ще ме радва, но се оказа, че не ми носи щастие. Загубих си съня. Нямах време за близките. Винаги бях изнервен". Така започва историята на бизнесмена Андон Батуров, който решава да изостави доходоносното си поприще и "да хване гората". "Планината ме промени коренно ", отчита той с днешна дата, след като е заживял..

публикувано на 07.10.24 в 11:30
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Лондон не подкрепя френската идея за оръжейно ембарго над Израел

Не можем да си позволим още една година като миналата в Близкия изток, каза британският министър на отбраната Джон Хийли в интервю за Скай нюз. Навършва се 1 г. от атаката на "Хамас" срещу Израел, отприщила вълна от насилие По повод на годишнината от събитията на 7 октомври Джон Хийли призова международната общност да "осигури..

публикувано на 07.10.24 в 11:06
Владимир Малинов и Васил Терзиев.

Няма риск за отоплителния сезон, увери столичният кмет

Няма риск за отоплителния сезон в София, увери кметът Васил Терзиев след среща с министъра на енергетиката Владимир Малинов. "Софиянци няма нужда да се притесняват за отоплителния сезон. "Булгаргаз" няма да спира подаването на газ. Няма поводи за притеснение. Чака ни много работа за това краткосрочно, средносрочно и дългосрочно как да..

публикувано на 07.10.24 в 10:48

Продължават масовите смени на членове на СИК във Великотърновско

Политическите партии в област Велико Търново продължават с масовите смени на своите представители в секционните избирателни комисии.   Една от политическите сили вече е сменила всичките си представители в осемте секционни комисии в най-малката община в региона Сухиндол. Три седмици преди изборите Районната избирателна комисия във Велико..

публикувано на 07.10.24 в 10:37