Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Майдел: Важно е да чуем хора, които могат да анализират данни

Томас Пуейо промени изцяло политиката на някои държави в борбата с Covid-19, посочи тя

Снимка: Личен архив

"В момент, в който начинът ни на живот се променя драстично и то за по-дълъг период от време, решихме, че е важно да се свържем с хора, които знаят повече от нас и могат да анализират данни. Да ни представят работещи модели". Това каза пред БНР евродепутатът Ева Майдел във връзка със срещата на представители на групата на ЕНП с най-известния анализатор на Covid-19 - Томас Пуейо. Негови аналитични публикации са преведени на 38 езика.

Томас Пуейо, Twitter

Майдел уточни, че със своите статии и модели той е променил изцяло политиката на някои държави в борбата с Covid-19.

"Той предлага няколко неща, що се отнася до поетапното излизане от кризата. Първо - 45% от всички инфекции става от преносители без симптоми. Точно затова носенето на маски е абсолютно задължително. Второ - ранното блокиране на пътуванията е ключово, за да намалим броя на заразените. Това което сега ще видим в Европа, вероятно ще е, че определени държави ще имат определени ограничения от други държави - за хора, които могат да пътуват. Не е добре за свободното ни движение, но би ограничило значително разпространението на заразата. Трето - бързото централизирано управление на производство на маски и медицински изделия, това прави ЕС с общите си поръчки. И не на последно място - проактивното тестване на хора с дори леки симптоми, ако това технически е възможно", посочи Ева Майдел.

Тя добави, че изключително важно е използването на технологиите и събирането на информация за заразените.

"Живеехме удобно в живота, който имахме, това не ни позволяваше да предприемаме мерки и да търсим решения, които да са вглъбени в бъдещето - 10-15 години напред", коментира още Майдел и уточни, че на евродепутатите от ЕНП предстоят и срещи с икономически експерти, които да дадат детайлен анализ за отражението на пандемията върху икономиката на ЕС.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Ева Майдел в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС с пътна карта за изход от карантината

Председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел представиха пътна карта за изход от карантината. Фон дер Лайен заяви, че вдигането на ограничителните мерки се базира на три основни предварителни..

публикувано на 15.04.20 в 13:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Загинали цивилни при руски атаки срещу Украйна

И тази нощ Русия изстреля ракети и дронове по Украйна, има загинали цивилни. За атака на Русия с дронове срещу украинската столица Киев съобщава Ройтерс. Град Запорожие и цяла Запорожка област също са били подложени на масиран обстрел тази нощ,..

публикувано на 18.09.24 в 07:25
Говорителката на ЦИК Росица Матева

Тегли се жребият за новите и частични избори на кметове

Днес в 10.30 часа в сградата на Народното събрание ще се проведе жребият за определяне на поредните номера в бюлетините на партиите и коалициите, които са допуснати от Централната избирателна комисия за участие в насрочените за 20-и октомври нови..

публикувано на 18.09.24 в 07:22
Атанас Запрянов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов разговаря с румънския си колега

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще участва в Срещата на министрите на отбраната от държавите от Б9, съпредседателствана от Румъния и Полша, която ще се проведе днес в Букурещ. Министър Запрянов разговаря снощи с румънския си колега Ангел Тилвър,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година...

публикувано на 18.09.24 в 07:08

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24