Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Путин отложи парада за 9 май

| обновено на 16.04.20 в 20:28
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради коронавирусната пандемия руският президент Владимир Путин отложи всички масови мероприятия на 9 май, посветени на 75-та годишнина от победата във Великата отечествена война:

“Предлагам на министъра на отбраната, на ръководителите на силовите ведомства, на органите на властта на всички равнища, да променят графика и да отложат подготовката за военния парад на Червения площад. Да отложат всички масови публични мероприятия, който бяха планирани за ознаменуването на 75-ата годишнина от великата победа“, каза Путин.

Руският президент изрази увереност, че тържествата ще се състоят по-късно тази година, щом отстъпи заплахата от коронавируса.

Председателят на комитета по отбрана в Държавната дума Владимир Шаманов посочи по-рано две възможни дати: 24 юни – денят, в който през 1945 г. е организиран първият парад на победата на Червения площад под командването на маршал Георгий Жуков, и 3 септември - с решение на Думата от тази седмица датата е обявена за край на Втората световна война.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ветерани призоваха Путин да отложи парада за 9 май

Руски организации на ветерани призоваха президента Владимир Путин да отложи заради коронавируса военния парад на 9 май, на който трябва да бъде отбелязана 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, предаде АФП, цитирана от БТА...

публикувано на 15.04.20 в 19:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05