Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Вицепремиерът Томислав Дончев заявява, в интервю за "24 часа" "От края на май трябва да опитаме да продължим живота с максимална активност, но и с ограничения". Според него, сега държавата помага на всички, но след края на заразата ще се помага само на тези с потенциал. Вицепремиерът Дончев коментира, че отпускането на извънредното положение трябва да е внимателно, а не отведнъж. 
Заради свит износ от Украйна, цената на слънчогледа поскъпна със сто лева за тон, информира "Монитор". Цената на олиото на едро обаче остава без промяна. Търговията с пшеница у нас е по-слаба в сравнение с миналата пролет до този момент, показват данните на Софийската стокова борса. 
"24 часа" представя обратите в житейския път на доцент Атанас Мангъров. Един от парадоксите е явяването му на конкурс за по-ниска от заеманата тогава длъжност началник на клиника, за да оглави Първо детско отделение в столичната Инфекциозна болница. Сред каузите му е да популяризира ваксинациите, той е член на експертната група по ваксините за Централна и Източна Европа.
Държавата ще покрие финансовите загуби на Църквата заради строгите мерки в извънредното положение, пише "Телеграф". Продажбите на свещи са се свили с 90 процента, по данни на духовници. Свещеноливницата е затворила, допълва вестникът.
Старозагорският митрополит Киприян призовава, на страниците на "Монитор", "Нека пречистим сърцата си, за да посрещнем достойно Възкресение Христово!" "Съветваме хората да са благоразумни, да се помолят вкъщи, добавя той. Митрополит Киприян разказва, че в Старозагорската епархия се работи с лишените от свобода от затвора в града и се вижда, че тези хора стават по-одухотворени и по-осъзнати.
"Божи гроб не е бил затварян от 14-ти век, когато е върлувала  чума, информира  "Телеграф". Днес в обедните часове се очаква чудото на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим. Твърди се, че този огън слиза като стълб от синя светлина, като в първите минути след запалването му има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14