Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е готова „значително“ да увеличи приноса си в бюджета на ЕС

Канцлерът Ангела Меркел обяви пред Бундестага позицията на Германия за преговорите между лидерите на ЕС за икономическото възстановяване от пандемията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Ангела Меркел заяви днес, че Германия е готова да направи „значително по-висок“ принос в бюджета на ЕС, за да помогне на Съюза да се справи с последиците от пандемията с Covid-19. Според финансовия ѝ министър Олаф Шолц лидерите трябва първо да се разберат за обема на фонда за възстановяване, а на следващ етап - за начина, по който ще се акумулират средствата в него.

По традиция преди среща на върха на ЕС канцлерът представя позицията на правителството. По-късно днес се очакват тежки преговори на лидерите на ЕС за гигантския спасителен пакет за ЕС, който поднови силното разделение между северните и южните страни членки.

Пред Бундестага Ангела Меркел зададе дневния ред на виртуалната лидерска среща.

„В дух на солидарност ние трябва да сме готови да направим коренно различен, бих казала значително по-висок принос в европейския бюджет за определен период“, каза Меркел в речта си.

„Защото искаме всички членки на ЕС да имат възможността икономически да се възстановят“, мотивира се тя.

В същото време Меркел посочи, че европейският бюджет трябва да бъде крайъгълният камък „за такава програма от стимули“ за 27-те членки.

„Вече десетилетия европейският бюджет е изпитван и тестван инструмент за общи задачи в ЕС“, каза тя.

„Европа трябва да действа бързо. Затова смятам, че Европейската комисия трябва първо да анализира, кои икономически отрасли са най-силно засегнати от кризата и къде трябва да насочим усилията си“, каза Меркел.

Очаква се по-късно днес лидерите на ЕС да потвърдят спешния пакет от 540 милиарда евро и да обсъдят планове за Европейски фонд за възстановяване за икономиките на страните в съюза след кризата.

Германия смята, че предложеният фонд може да бъде финансиран от новия седемгодишен бюджет на ЕС, който сега се договаря.

Вграждането на фонда за възстановяване в бюджета за 2021-2027 се предпочита от северните страни, тъй като го поставя във вече установени рамки. Но това създава допълнителни усложнения за вече трудните преговори за приоритетите на ЕС в изразходването на средствата в идните години, посочва АФП.

Това създава и възможността източноевропейските членки на ЕС да бъдат помолени да се откажат от пари за развитие, за да може с тях да бъде платено икономическото възстановяване на южни страни като Испания и Италия, които бяха тежко засегнати от пандемията.

Вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц поясни, че помощта за засегнатите от пандемията икономики ще дойде от фонда за възстановяване, който ще бъде солидарно финансиран от всички страни в ЕС.

Германия продължава да е против т.нар. „коронаоблигации“, а Шолц посочи по-добрия инструмент:

„За нас е ясно, че тази помощ ще трябва дойде през многогодишната финансова рамка на ЕС. Така ще успеем в началото да раздадем повече пари. Рефинансирането ще бъде осигурено от бюджетите за следващите години“, смята Шолц.

Той вижда данъка върху финансовите операции и печалбата от търговията с емисии във въздушния или круизния транспорт като бъдещ приход в бюджета на ЕС.

„Ако сега се споразумеем, ще укрепим политическия проект ЕС. Но това означава, че в бъдеще не може да има данъчен дъмпинг“, категоричен е германският финансов министър.

Меркел също отхвърли призивите на Италия за т.нар. коронаиблигации – противоречив общ дългов инструмент на ЕС, който би позволил на по-задлъжнелите страни да получат кредити с по-ниски лихви.

Страни като Германия и Холандия се опасяват, че те ще трябва да плащат сметките на други, които не са стриктни към харченето на парите и бюджетите си.

Меркел посочи, че създаването на споделен дългов инструмент на ЕС би изисквал промени в договорите на съюза и одобрение от националните парламенти.

Тръгването по този път би „отнело време и е трудно“, каза тя. И добави: „Сега е важно да се действа бързо“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20