Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: БСП няма позитивен дневен ред за България

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"БСП няма позитивен дневен ред за българското общество, който да бъде предложен и разказан на гражданите". Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски. Той уточни, че дълго време БСП не е формулирала такъв дневен ред, а повече е говорила за Бойко Борисов отколкото за себе си и своята версия за това как трябва да изглежда България и какво трябва да се случва в страната:

"Липсата на тази стратегическа идея ги вкарва в ситуация, в която продължават да говорят за Борисов, но сега обществото е склонно да слуша властта много повече и разговорът с основен субект Бойко Борисов не е слушаем за голяма част от хората". По думите му до ден днешен БСП са направили достатъчно, за да не се интересуват огромна част от гражданите за това, което социалистите говорят.

В предаването "Нещо повече" Делийски коментира скандала в БСП заради мнението на Георги Гергов - областен лидер на партията за Пловдив, който изрази положителна оценка за премиера и мерките на управляващите в периода на извънредното положение. Корнелия Нинова дори призова Гергов да подаде оставка заради изразената от него позиция:

"Драмата не е каква идея има БСП за това, което ще се случва в България от тук нататък, а драмата е кой какво мнение има за Бойко Борисов", посочи политологът и добави, че БСП липсва в разговора за поуките и помените, които трябва да последват:

"Каква структура на икономиката трябва да има, трябва ли да се променя начинът на преразпределение на публичния ресурс. Все неща, които една левица трябва да постави на дневен ред". 

Според него, ако зачеркнем имената Бойко Борисов и ГЕРБ, нищо няма да остане от посланията на БСП.

Делийски посочи, че за социалистите проблем е, че гражданите не ги припознават

"Но за да ги припознаят, трябва да имат собствена физиономия. За да имаш физиономия, трябва да знаеш какво искаш, а за да знаеш какво искаш, трябва да знаеш кой си. Само с разговор на равнище: "Вижте колко зле са управляващите" физиономия не се гради. Защото легитимната реакция е: "Ти пък много ли си добре?". 

Цялото интервю на Диана Янкулова със Страхил Делийски и репортаж на Даниел Инков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 07:58

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33