Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Ние с щаба работим без почивка

Правителството и щабът обсъждат днес разхлабване на ограничителните мерки

| обновено на 03.05.20 в 09:18
Бойко Борисов и проф. Венцислав Мутафчийски разсеяха съмненията за конфликт помежду им, като изненадващо се появиха на днешния брифинг в Министерски съвет.
Снимка: Пресслужба на МС

Премиерът Бойко Борисов разсея днес съмненията за конфликт между него и ръководителя на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Венцислав Мутафчийски, като изненадващо и двамата се появиха на днешния брифинг, който от вчера се провежда в нов формат.

По думите на Борисов щабът не е бил разформирован, а продължава да работи. 

Всяка сутрин щабът е при мен в 7 ч., всяко нещо се обсъжда по стотици пъти и едва тогава слизат тук да говорят, каза министър председателят.

„Някои тулупи спят до обяд и после ми пишат постове, а ние ставаме рано сутрин, без заплата го правим това, без почивен ден“, добави той. Един от най-добрите ми приятели написа „убиха генерала“, защо не му благодарихте, какво да благодаря, щабът работи на пълни обороти, подчерта Борисов.

Премиерът заяви, че в 10 часа ще се проведе заседание на правителството и щаба, на което ще бъдат обсъдено разхлабване на мерките. По думите му няма индикации, че вирусът ще изчезне скоро.

„Точното, което от няколко дена го умуваме с Мутафчийски, е как, свиквайки да живеем с този вирус, с пазенето на хората – те да се предпазват, плюс нашите мерки, колкото може повече сектори да се отварят за нормален живот в условията на криза, на пандемия“, каза премиерът.

Идеята за промяна във формата на брифингите е била на щаба, обясни Борисов, а ген. Мутафчийски потвърди думите му.

„От две седмици щабът ме умолява да спра да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част си вършат работата, но има други, които идват буквално да се заяждат с тях“, каза Борисов, визирайки ежедневните брифинги, тяхното ограничаване вчера, когато ген. Мутафчийски не се появи, и последвалите реакции в медии и социални мрежи.

„Това е изключително некоректно отразяване, че щабът е спрял работа, че трябвало последно сбогом и т.н. Това абсолютно не отговаря на истината. И най-малкото обезсмисля нашите усилия“, каза проф. Мутафчийски, който се появи на брифинга в цивилни дрехи. 

„Молбата за промяна в оповестяването на информацията беше лично наша. Искахме и само с прессъобщение да става“, добави той. 

От вчера сутринта НОЩ прекрати редовните сутрешни брифинги, водени от проф. Мутафчийски, като данните вече се представят от секретаря на щаба доц. Димо Димов. 

Мутафчийски, който е началник на ВМА и генерал-майор, каза, че от две седмици е обсъждано как да се оповестяват данните:

„Защото според много от хората, начинът на оповестяване е контрапродуктивен, насажда страх, въпреки че информацията винаги е била обективно поднасяна, фиксира прекалено вниманието на обществото, което не е полезно, по тяхна преценка и т.н.“.

Премиерът Бойко Борисов посочи от своя страна:

„Мили мои медии, нали вие, по ваше лично желание излъчвате, който излъчва. Някой насила кара ли ви да има живи включвания, или да предавате какво говори щабът? Това си е лично ваше решение. Като няма зрители, като не е правилно, не го давайте, не го правете“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05