Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: За културата в криза трябва план, не единични мерки

Страната ни изостава от европейската реакция и спасителни механизми за културните индустрии

Графит на Банкси в британския град Бристол
Снимка: БТА

Министерството на културата все още не е представило антикризисен план за действие, който да включва не само единични мерки, но и всички културни сфери, засегнати от пандемията с Covid-19. Това каза пред "Хоризонт" Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИЗ.

В България творческите стипендии са за много малко артисти, отбеляза Андреева, която не крие изненадата си „от факта, че Министерството на културата разглежда хиляда човека като обект за подпомагане“. Това по думите й като първа и единствена засега мярка, предприета от МК, не обхваща сектора в цялост. „В тази кризисна ситуация трябва да се взимат не единични мерки, трябва да има цял план за действие“, подчерта Диана Андреева.

Над 80 хиляди са заетите в частни и неправителствени организации. Частните структури в изкуствата, културните и творчески индустрии и културния туризъм са над 20 хиляди, припомни тя.

Някои държави като Испания и Великобритания са предприели като антикризисна мярка въвеждането на нулеви или диференцирани ставки за културната дейност в онлайн среда, която в момента е единствен канал за разпространение на културни продукти.

България и Дания остават единствени без диференцирана ДДС ставка, но Дания преразпределя средствата и ги връща отново към културните дейности, докато у нас това не се случва, изтъкна Андреева. „Така че ние отново сме един остров на фискален консерватизъм. Добре познавам гледната точка и отношението на министър Горанов към културата в последните години“, допълни тя.

Дейците в сферата на културата психически се настройват, че след отмяната на извънредното положение залите няма да отворят автоматично и публиката да влезе веднага в тях, особено при фестивалните събития. 

Много дълъг период ще живеем с ограничения, което означава и още нещо – рационалният консерватизъм на аудиторията, чувството за страх и намалените доходи, които все повече ще стават причина за търсенето на нова ценова политика в областта на културата“, коментира Диана Андреева.

Културата и туризмът в глобален мащаб са сред най-засегнатите от кризата сектори, доколкото туристическият поток е рационално пристрастена аудитория и традиционен посетител на културни събития, отбеляза още Диана Андреева и допълни, че през последните два месеца в европейски план всички държави в Европа без изключение са начертали свои мерки, които включват статута на артиста и осигуряването на екзистенц минимум.

За разлика от предишната криза през 2008-2009 година, когато бяха съкращавани значителни средства за култура, за да се инвестира в други сектори, сега се случва обратното на европейско ниво - повечето държави насочват огромен ресурс, каза Диана Андреева и даде примери с Германия, която отделя за култура 50 милиарда евро, Испания – 20 милиарда и Полша – 1 милиард евро.

Диана Андреева обобщи, че България не е пренасочила за култура никакви средства от европейските, които бяха определени за борба с последствията от коронавируса, въпреки призива културата да бъде сред първите сектори, които да се възползват от този ресурс.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33