Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадите - малките държави впечатляват със стил, големите с мощ

Снимка: БГНЕС

Статистика при парадите - малките държави впечатляват със стил. Големите с мощ. Това е и основната разлика. 

Но все пак всяка държава вкарва елементи от националната култура и в онова, което показва на света. Като анголските войници, които танцуват и изпълняват в строя местни песни. Военни на Конго изпълняват традиционна бойна песен, пак в строй. Парадът в столицата на Руанда - Кигали, започва с 22 блока по 64-има души, които минават в тържествен марш, който отбелязва 25-ата годишнина след геноцида срещу малцинството тутси, отнел живота на над 250 000 души. 25 години по-късно източноафриканската държава отчита устойчив растеж на икономиката от 6-7 процента, сериозни инвестиции на европейски компании. Но заради авторитарния режим на президента Пол Кагаме хората казват, че Руанда е и държавата на хилядите лъжи.

Парадът в Северна Корея. Отделената от света държава също прави мащабни паради. От близо 25 милиона души население, тя има 9,5 милиона военни, което я нарежда сред най-военизираните държави в света. От близо 70 години Северна Корея е във война със Запада. Първият голям военен конфликт на Студената война още не е приключил с мир за Северна Корея. Въпреки че Студената война приключи преди близо 30 години. САЩ и Северна Корея отварят лека-полека вратата на преговорите. Но твърденията на Северна Корея, че имат и ядрени оръжия ги прави доста трудни. Затова парадите показват не само мощта на едноличния лидер, но трябва и да сплотяват страната. А и армията, в която задължително се служи. Наред с огромните военни взводове от хиляди маршируващи в умопомрачителен синхрон военни, може да се видят още и ракети, останали от съветско време. И още развява съветското знаме и окачва портрета на Ленин. 

Северна Корея

Миналата година Китайската народна република отбеляза 70-ата годишнина от основаването си. Качен в автомобила, президентът Си Цзинпин поздрави войските. Той е в автомобил, защото военните са построени по протежение на няколко километра. И би било физически невъзможно да бъде извървяно разстоянието пеша. В парада участваха 15 000 военнослужещи с 580 единици техника, а също така 160 самолета и хеликоптера. За първи път Китай показа най-новата междуконтинентална балистична ракета "Дунфън". Името ѝ означава "Източен вятър". Ракетата е с обсег 14 000 километра и носи ядрена бойна глава. Анализатори отбелязват, че китайските паради доста лесно биха убедили САЩ да прекратят договори, гарантиращи, че няма да има масово и безконтролно въоръжаване. В китайските паради участват и дами. Единият от блоковете се състои от 352 дами. Униформата е цяла, но до над коляно. Ботуши. 

Китай

Дамите от руския град Разян маршируват с токчета.

Заради коронавируса тази година няма да се състои парадът на Червения площад в Москва. Но обикновено в него участват от 13 до 15 хиляди военниМиналата година 130 единици бойна техника и 74 самолета и хеликоптера минаха през Червения площад. От 2015-а година парадите служат за реклама на най-новия танк "Армата". Той има много електроника, подходяща за новия тип "мрежова война". А екипажът е защитен в бронирана капсула в корпуса на танка. Танкът може да се появи и при чуждите армии, след като постъпи на въоръжение в руската армия, стана ясно от скорошно изявление на производителя. 

Русия

В САЩ традицията да има военни паради е от времето след края на Гражданската война. От 1865-а. С паради се отбелязват краят на Първата и на Втората световна войни, правят се и на националните празници, и като част от церемониите по встъпването в длъжност на президентите. Но парадите в САЩ са смесица от по-малко военни и повече цивилни традиции. И затова често вместо маршируващи военни, може да видите мажоретки, танцьори и актьори на макети. Идеята да докара техника във Вашингтон хрумнала на американския президент Доналд Тръмп, като гледал Френския военен парад през 2018-а година. Но четвъртоюлското показване на танкове в столицата не се хареса на част от американците. Сметнаха го за твърде милитаристично. Не харесаха и цената на шоуто. Но, американците не харесаха и това, че пак заради цената, Тръмп отмени провеждания в Деня на ветераните парад година по-рано. 

САЩ

Бригаден генерал Боян Ставрев също има опит като командващ на тържествени церемонии. През 2015-а година той командва тържествената заря-проверка на националния празник Трети март. Но като командир на Националната гвардейска част Боян Ставрев дълги години е свързан с парадите, провеждани в България. Той припомня, че Гвардейците, заедно с химна и знамето, са символи на държавността и разказва, че строевата подготовка води началото си след Освобождението. А традицията идва от Русия: 

"И от 25-и април, доколкото си спомням, 1878 година се публикуват временни правила. Като се счита, че това е родоначалникът на днешната българска армия, са тези правила, в които е заложена подготовката на българската войска. Изготвя се една инструкции, в която се казва, че подготовката ще се извършва от руските офицери, унтерофицери, както от българските офицери, които са от опълчението. И се започва с единичната подготовка, строевата подготовка за изграждане на строева дисциплина във войската и уменията им да изпълняват строеви хватки както без оръжие, така и с оръжието. Всичко това обаче се извършва на основата на руски правилници – устави. След Съединението руската войска напуска България и подготовката си поема вече от българските офицери и подофицери, разбира се и сержантски състав, който е. Като същевременно тогава се написват и новите нормативни уредби, устави и правилници. До 1957 година на българската армия разполага със строеви устав, като през 2013 година вече имам нов строеви устав на въоръжените сили на Република България и днес този устав се изпълнява от всички подразделения в Българската армия. Както и действията на съответния духов оркестър. Дори когато бях командир в продължение на осем години и половина, всяка годината той участваше в музикални паради в Германия, в Турция, в Белгия, в Холандия. Навсякъде, където е бил нашият оркестър, е получавал най-много аплодисменти. Така че аз съм горд, че съм оставил един изключителен оркестър, който продължава да се развива с неговия диригент". 

Бригаден генерал Боян Ставрев

снимки в текста: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда през следващите пет години в „редакционно и търговско обновяване“ на „Обзървър“.  Tortoise Media бе..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до цистерните с гориво, уточняват противопожарните служби. Рафинерията се намира на 70 км югозападно от..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за зависимостта си от „благотворителя“ Си Дзинпин.  Генералният секретар на блока посочи, че президентът Путин..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05