Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български участници в европейския хакатон ще търсят европейско финансиране

Снимка: БТА

Няколко български идеи, свързани с борбата с коронавируса, ще търсят европейско финансиране. Това ще се случи между 22 и 25 май на среща, организирана от Европейския иновационен съвет. Българското участие е малка част от над 110 идеи, които също ще търсят решение на проблеми, породени от коронакризата.

Борис Михов е част от екип, спечелил финансиране в сферата на социалното и политическо сближаване. Целта на проекта е да свърже търсенето, предлагането и финансирането на медицински продукти, закупени чрез дарения и благотворителност. Платформата още се разработва още и има нужда от подкрепа, казва той.

„В момента търсим инвестиции в първата година на работа, които ще са в размер на 400 000 евро, които да ни помогнат да съберем нужния екип, който да се занимава със самата разработка на информационно ниво. Голяма част от платформата ни всъщност е за изграждане оперативен екип, който да може да изземе частта с комуникацията, която в момента се извършва от всички тези отделни малки групи хора и ние да децентрализираме събирането на информация от болниците, което е много труден процес.“

В България по отношение на болниците в повечето населени места няма никаква дигитализация, което изисква много ръчна работа, пояснява Михов.

„Буквално със звънене на телефон, писане на имейли и също и набирането на всички доставчици, проверката това дали те имат наличности. Това всичко е изключително много труд, който ние трябва да захраним по някакъв начин. Една от целите, които си поставихме, когато започнахме проекта беше, че тази платформа трябва да има икономическа стойност и трябва да решава проблемите на пазарен принцип. Защото ние не искаме тази платформа да се издържа с дарения или с помощ от държавата. Това е нашата функция - да помагаме, а не да сме в допълнителна тежест.“

Икономическата и социална стойност на подобна платформа надхвърля инвестициите за създаването й, уточнява Борис Михов. Целта не е да изземва функции, в които държавата да инвестира.

„Защото държавата вече инвестира в дигитализация на здравната система. Тя трябва да се случи. И между другото, тази дигитализация е много по-скъпа, отколкото ние имаме нужда в момента. Тази дигитализация ще е нужна на болниците. Нашата система и нашият проект се грижи за друга част на здравеопазването, свързана с доброволни дарения на болници, които не успяват да ги получат през здравната система на съответната държава.“

Частта, която се доставя от доброволни дарения, в световен мащаб е огромна индустрия, допълва Борис Михов.

Румен Лафчийски, който е търговски директор на текстилна фирма, също смята, че кризата предоставя възможности. Затова очаква срещата с европейските инвеститори, които да се доверят на идеята за маски за по-дълга употреба.

„Решихме да направим тестове на нашите маски за вирусна филтрация. Тестове установиха, че една маска - най-разпространените - има вирусна филтрация от 38%, докато нашите маски стигат и до 90% вирусна филтрация. След многократно пране ефективността спада, но спада до 68%, което пак е доста повече от маските за еднократна употреба“, изтъква Лафчийски.

Третият проект, който европейските инвеститори ще разгледат в края на май, е свързан с помощ на ресторанти и кафенета. Приложението, което Борис Павлов и екипът му разработват, се казва „Купон“. Целта му е да му е феновете на определено място да го подпомогнат финансово, докато ситуацията се стабилизира. Направено е като игра, обобщава Павлов.

„Всички искаме, когато премине цялото това нещо и когато вече не трябва да стоим вкъщи, да излезем. И като излезем, какво ще направим? Най-вероятно ще отидем в нашето любимо заведение. Но то може и да не отвори. В момента някои от тях ще отворят и с по-малко маси. Не е сигурно и дали всички заведения сега ще се възползват от облекчението на мерките. Нашата идея е малко по-дългосрочно да ги подпомогнем. Всяко заведение, което се регистрира в „Купон“-а, то определя някаква сума, нещо като цел, колко парички трябва да се съберат от лоялните клиенти, за да е сигурно, че това заведение ще може оцелее, ще може да плаща поне на част от персонала си. За самите клиенти това са ваучери, които те купуват и които могат да използват в бъдеще, когато заведението вече си заработи нормално.“

Около 20 заведения в България вече са проявили интерес към подобна платформа.

„Всички работим на доброволни начела. Никой не очаква заплащане за тази работа. Самата платформа има бизнес модел. И в бъдеще, ако се развие като лоялна програма, тя ще бъде печеливша. Но за момента ние взимаме процент от тези ваучери, който ще бъде равен на разходите, които имаме по хостинг, домейни и всякакви други такива разходи“, казва Борис Павлов. 

И той, както всички български участници в европейския хакатон, очаква Covid кризата да ускори дигиталната трансформация, място в която имат и стартъпите.

Борис Михов също споделя от опита си в разработването и реализирането на иновативни идеи, че ЕС има достатъчно финансиране.

„Стартъпите се финансират много често от фондовете, които имат определени цели и те имат вече набрани средства. Така че в краткосрочен план много от фондовете все още имат достатъчно средства в тях и много от стартъпите, които съществуваха преди кризата, получават все още финансиране, което те очакваха да получават. Големият ефект към стартъпите може би ще се усети по-късно тази година със задълбочаването на рецесията.“

Според Михов кризата е извадила наяве хронични проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивет Купър, министър на вътрешните работи на Великобритания

Британското министерство на вътрешните работи оповести нови мерки за справяне с нелегалната миграция

Британското министерство на вътрешните работи (Хоум офис) очерта планове за справяне с нелегалната имиграция, включително ангажиране на 100 нови служители на разузнаването за разбиване на бандите за трафик на хора. Министрите от Хоум офис обещаха „голям скок“ на полетите за връщане на неуспешно потърсили убежище лица и други без право да бъдат в..

публикувано на 21.08.24 в 21:06

Пореден протест срещу ремонтите на ул. "Опълченска" в София

Десетки жители на столичния район "Възраждане" излязоха на пореден протест срещу ремонтните дейности на ул. "Опълченска". Повече от месец хората изразяват недоволство от обявеното изсичане на дърветата заради предстоящото разширение на пътното платно. Протестиращите се отправиха на шествие като за кратко блокираха ключови кръстовища в района Позицията на..

публикувано на 21.08.24 в 20:36

Протест блокира за кратко Орлов мост в столицата

Орлов мост в столицата е блокиран в знак на протест срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Акцията, организирана от сдружение БОЕЦ, е предупредителна. Движението през кръстовището не беше блокирано изцяло, за автобусите на градския транспорт беше осигурен коридор. Обстановката вече е спокойна.

публикувано на 21.08.24 в 20:15

Протест на БОЕЦ с искане за оставката на министъра на вътрешните работи

Протест с искане на оставката на служебния министър на вътрешното министерство Калин Стоянов се провежда пред МВР. Организатор на проявата е сдружение БОЕЦ. "Вдигнатият юмрук? - Това е демонстрацията на Пеевски през юмрука на Калин Стоянов, че той владее цялата държава и че той е господарят. Това е посланието, което Пеевски отправя към всички ни. А Калин..

публикувано на 21.08.24 в 19:29

Нападение с нож в софийска аптека

57-годишен криминално проявен нападна и намушка с нож служител в аптека на булевард "Шипченски проход" в София. След светкавични действия на Първо районно управление на СДВР нападателят е задържан. Нападението е станало след скандал между двамата. Нападателят с множество криминални регистрации, осъждан и е лежал ефективни присъди. От..

публикувано на 21.08.24 в 18:44
Снимката е илюстративна

Не е започнал ремонтът на водохващането за три кюстендилси села в частично бедствено положение

Още не започва ремонтът на водохващането "Робовица" заради което в три села в Кюстендилско беше обявено частично бедствено положение от 1 юли, което още е в сила. Засегнати са селата: Мурсалево, община Кочериново, Слатино, община Бобошево, и Смочево, община Рила.  Падналият дъжд вчера и днес само частично е подобрил ситуацията с водоподаването,..

публикувано на 21.08.24 в 18:38
Затворът в Плевен

Камен Балбузанов-Куката се е предал на властите и е в затвора в Плевен

В Плевен е задържан издирваният Камен Балбузанов-Куката. Той се е предал сам на властите и е задържан в затвора в града. Балбузанов е бил издирван във връзка с влязла в сила присъда от началото на годината, каза Диана Илиева - заместник-окръжен прокурор и говорител на прокуратурата: "Доброволно се е явил в затвора в град Плевен, приет е и с това е..

публикувано на 21.08.24 в 18:32