Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев предлага до 20 години или доживот за престъпления на пътя

| обновено на 12.05.20 в 18:52
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван  Гешев предлага доживотен затвор за причиняване на смърт на пътя след употреба на наркотици и алкохол и при шофиране без книжка и с превишена скорост.

Предложението за промяна в Наказателния кодекс Гешев е изпратил до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание  Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи, съобщи говорителят му Сийка Милева.

Затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор за причинена смърт при  шофиране след употреба на наркотични вещества; с над 2 промила алкохол в кръвта, със скорост 50 километра над  разрешената плюс отнемане на автомобила, иска Иван Гешев.

Конфискуване на колата на всеки с наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества, е другото предложение на обвинител номер едно.

Още преди да е ясна съдбата на законодателните предложения, Иван Гешев е разпоредил на наблюдаващите прокурори при умишлени престъпления по транспорта незабавно да се предприемат действия по изземване на транспортните средства и да се налагат веднага запори като бъдещи обезпечения по отнемането.

Работна група в прокуратурата пък ще анализира съдебната практика и при противоречие ще бъде сезиран Върховният касационен съд:

„Прокуратурата на Република България цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества“, посочи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В пъти нарасналите пътни инциденти след употреба на наркотици и алкохол пред последните години и смъртта на журналиста Милен Цветков са провокирали законодателните предложения на Иван Гешев, обясни Милева:

„През 2015 година броят на образуваните наказателни производства, свързани с управление на МПС след употребата на наркотични вещества, е бил 90. А през 2019 г. техният брой е нараснал на около 3000“, посочи говорителят на главния прокурор.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде брифинг в Съдебната палата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Антъни Блинкън пристигна на посещение в Лондон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна късно снощи в Лондон, което бележи началото на седмица на интензивна дипломация с новото правителство на Обединеното кралство, засягаща най-вече Украйна и Близкия изток.  Визитата на Блинкън идва преди посещението във Вашингтон в петък на британския премиер Киър Стармър, което ще бъде втората..

публикувано на 10.09.24 в 03:55
Джеймс Ърл Джоунс

На 93 години почина Джеймс Ърл Джоунс

На 93-годишна възраст е починал актьорът Джеймс Ърл Джоунс, предадоха световните агенции. Агентът му Бари Макферсън, цитиран от Асошиейтед прес, е потвърдил, че Джоунс е починал в понеделник сутринта в дома си в района на долината Хъдсън в Ню Йорк. Причината за смъртта му не се посочва.  Джеймс Ърл Джоунс придобива най-голяма известност с..

публикувано на 10.09.24 в 03:37
Нанси Файзер

Германия удължи граничния си контрол с шест месеца

Германското министерство на вътрешните работи обяви в понеделник въвеждането на временен граничен контрол на сухопътните граници с Франция, Люксембург, Нидерландия, Белгия и Дания за шест месеца, считано от 16 септември 2024 г., предаде Ройтерс, потвърждавайки информацията от по-рано през деня. Германия продължава граничния контрол и в..

публикувано на 09.09.24 в 20:55

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Проблемът е торфът, който е н пласт около метър, и той тлее и се..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците настояват да се научи истината за събитията от 9-и септември 1944 г., когато е поставено началото..

публикувано на 09.09.24 в 20:26
Илияна Йотова

Йотова: Решението на ВКС за заличаване на Нинова като председател на БСП е един проблем по-малко

Решението на Върховния касационен съд за заличаване на Корнелия Нинова като председател на БСП означава един проблем по-малко и шанс за сериозен обединителен процес в лявото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотово при откриването на книжно изложение „Алея на книгата“ пред НДК. "Дълбокото ми убеждение е, че една голяма част от тази..

публикувано на 09.09.24 в 19:59

ДПС-Пеевски атакува пред ВАС отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДПС-Чакъров за частничните местни избори

Фракцията в ДПС около Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд отказа на Централната избирателна комисия   да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните местните избори на 20 октомври с документи,  внесени от другия  съпредседател на партията Джевдет Чакъров.  Съдебното..

публикувано на 09.09.24 в 19:50