Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени таксите на частните съдебни изпълнители при вземания след предявяване на изпълнителния лист и образуване на изпълнително дело,съобщава "24 часа". Вестникът пише още, че работата вкъщи по време на извънредното положение е довела до по-високи сметки за ток с 20 на сто.

За сметка на това в държавата е регистриран спад на електропотребление през април от 6,15 на сто, уточнява публикацията.

"Погват пернишкото парно за режима с водата", пише "Телеграф". Министерството на енергетиката и държавният енергиен регулатор са назначили проверка защо ТЕЦ-ът не осигурява топла вода за абонатите си. Серия от аварии е причина жителите на Перник да са без топла вода, припомня вестникът.

 Намаляват ДДС за книгите на 9 процента.

"Борисов се заигра с данъците предизборно", пише по темата вестник "Дума". "Земя" пояснява: "Сутринта Борисов обяви, че смъква данък "Добавена стойност" за храните, по обед се отметна".

Темата е водеща и за вестник "Монитор", който допълва, че се обмисля по-ниска ставка и за книгите. ДПС настоява данъкът да се намали и за всички стоки за деца до тригодишна възраст. Всички балкански съседи са с диференцирани ставки, пише изданието.

"Кръчмарите спечелиха срещу хляба" пише "Труд" на първа страница. По-ниският налог за ресторантите ще важи до края на 2021 година, уточнява публикацията.

Две седмици преди началото на беритбата на череши в Кюстендилско изкупвачите предлагат по лев и 20 на килограм, пише "Монитор". Насажденията в района са се увеличили със 150 на сто. Изданието информира и че фонд "Земеделие" е решил да подпомогне производителите на плодове с един милион лева.

В интервю за "Труд" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ казва, цитирам: "Излизат все повече и повече дефектите на управлението поради липса на реформи. Той прогнозира след изборите следващата пролет страната да бъде управлявана от коалиционна програма за ускорено догонващо икономическо развитие.

Председателят на Съвета за електронни медии Бетина Жотева обобщава в интервю за "24 часа", че и в радиото, и в телевизията място намират всякакви гости от политическия спектър и от неправителствените организации. "Има пълна свобода навсякъде.....Нямам представа каква е тази тревожност.", казва още Бетина Жотева по дебата за свободата на словото в обществените медии.

Една от общите за днешните вестници тема е научната констатация, че най-древните европейци са живели по нашите земи. "Телеграф" пише, че учени са направили ДНК анализ на кости на 46 хиляди години от пещерата "Бачо Киро". Констатацията е на институт по еволюционна антропология в германския град Лайпциг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре започва Нобеловата седмица на носителите на най-престижните научни призове

Утре, в деня на годишнината на нахлуването на "Хамас" в Южен Израел, с което започна година на кръвопролития и война в Близкия Изток, започва т.нар. Нобелова седмица, по време на която ще бъдат оповестени носителите на най-престижните научни призове в 6 категории, които да предложат оптимизъм насред световните кризи. Според експерти е трудно да..

публикувано на 06.10.24 в 21:48

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина жена, други двама са в тежко състояние

При пътен инцидент на автомагистрала "Тракия" загина 55-годишна жена, а двама са в тежко състояние, настанени в ямболската болница.   Сигналът за инцидента на 278 км на магистралата в посока София,   е подаден около 16.00 часа, съобщиха от полицията в Ямбол. Лекият автомобил е напуснал пътното платно в дясно по посока на..

публикувано на 06.10.24 в 21:30

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14