Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прототипът на БГ ваксината готов до три месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването“. Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса. 

„Нашата“ ваксина представлява вирус имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на съответните вирусни компоненти, които трябва да се разпознават.

В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-важно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“.

В предаването „Преди всички“ доц. Чорбанов допълни: 

Аз съм скептик към лекарствата, като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно лекарствата имат изключително силни странични реакция. Този вирус не е истинският Армагедон. Вирусът показа, че обществото не е подготвено технически да реагира на такъв тип епидемия, но и психологически“.

Имунологът подчерта, че не се знае вирусът какъв имунитет генерира:

„Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хората... Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители - дрехи, виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“.

Интервюто с доц. Андрей Чорбанов можете да чуете в звуковия файл. 

Доц. Андрей Чорбанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Доц. Андрей Чорбанов

Доц. Андрей Чорбанов: Коронавирусите не мутират бързо и са лесна мишена за бъдеща терапия

Коронавирусите не мутират бързо, което ги прави лесна мишена за бъдеща терапия. При грипните вируси нивото на мутация е много по-високо. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по..

публикувано на 02.04.20 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)...

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров"...

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато..

публикувано на 27.09.24 в 18:02