Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Командарев: Под карантина ми хрумна идея за филм

Отварянето на киносалоните е нелогично, смята режисьорът

Стефан Командарев
Снимка: БГНЕС

"Шило в торба не седи - когато се наложи да сме си по домовете покрай карантината, ми хрумна идея и за още един филм. Така че идеи има много". Това каза пред БНР режисьорът Стефан Командарев. Филмът му "В кръг" спечели преди дни голямата награда "Златната лилия" на филмовия фестивал във Висбаден, Германия, който се проведе в онлайн формат. Филмът получи и отличието на критиката ФИПРЕССИ

"Това са първите награди за мен като режисьор от такъв фестивал, в който зрителите и журито от вкъщи гледат филмите на компютрите си и се свързват онлайн и обсъждат", обясни той.

По думите му организаторите на фестивала във Висбаден са успели да направят събитие, "което е показателно за грижата за културата и в частност за киното". 

Режисьорът уточни, че този кинофестивал е с много сериозен награден фонд, но тази година решението на организаторите е било да има жури и награди, но финансовата стойност да се раздели поравно между режисьорите на всички селектирани филми и в трите програми:

"Което беше пример за една ключова дума по време на пандемия - солидарност".

Командарев мисли за кино и в тази световна криза:

"Основно мисля за кино. Сценарият на третия филм (от трилогията - след "Посоки" и "В кръг" - бел.ред.) е напълно готов. В момента сме в процес на финансиране".

Като лекар, каквато е предишната професия на режисьора Стефан Командарев, той коментира, че отварянето на киносалоните е нелогично:

"Вкарване на хора, било то и по-малко, в едно затворено помещение, няма значение дали е включен, или изключен климатик. Много по-добрата алтернатива е, когато идват летни месеци, в цяла Европа вместо да пускат 30% от капацитета на киносалоните - правят реанимация на летните кина и на автокината. Което е повод да повдигнем въпроса какво се случва с летните кина в България".

Сред медиците режисьорът има приятели, работещи на първа линия срещу епидемията в страната, но и в отделенията в болници в Германия и Франция:

"Наясно съм със ситуацията. От самото начало съм в комуникация с тях. Нещата са изключително реални, проблемът с Covid-19 е сериозен, което не значи, че е страшен или апокалиптичен. Да, има такъв проблем, с всеки изминал ден се откриват все повече и повече нови начини на справяне, нови лекарства. Нещата са генерално оптимистични, но не трябва да се люшкаме в различните крайности. Лошото е, когато интелигентни, начетени хора, които знаят за какво става дума и са наясно какво се случва не само в България, но и по света, използват конспиративни теории с цел търсене на по-лесна слава, облагодетелстване и т.н.".  

Цялото интервю на Светослава Кузманова със Стефан Командарев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56

В Плевен започва поредното издание на Есенен джаз фест

В Плевен откриват осмото издание на Есенен джаз фест. Предстоящото издание ще бъде съпътствано от детска зона и арт работилници. Откриването е тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Плевен, които са включили в тазгодишното издание до 14 септември изпълнения с музикални предизвикателства...

публикувано на 12.09.24 в 08:25