Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк "Кайлъка" - защитена местност, за която се грижат само доброволци

Кайлъка
Снимка: Община Плевен

За жителите на Плевен паркът "Кайлъка" е едно от любимите места за отдих и спорт. Макар че е обявен за защитена местност, от години поддържането на парка е проблем за местната управа. Състоянието му предизвиква остро недоволство в плевенчани. В последните години доброволци възстановиха няколко атрактивни площадки в парка "Кайлъка".

Кметът на Плевен Георг Спартански обясни пред БНР, че особено тежък е станал проблемът по времето на премиера Симеон Сакскобургготски:

"Тогавашният областен управител написа едно писмо до тогавашния кмет на Плевен, че не следва да се харчат общински финанси за поддръжка на държавната собственост, каквато е паркът "Кайлъка", защото е нарушение на финансовата дисциплина. Този парк обаче е с площ около 10 хил. дка. През изминалите години се изредиха доста кметове и доста областни управители. Така или иначе Общината спря да издържа парка с аргумента, че това не им се разрешава. А държавата не отделя никакви средства за тази работа и се разчита на кампания за помощ от бизнеса, но един парк се нуждае от целогодишни грижи".

Спартански настоява министърът на екологията Емил Димитров да посети "Кайлъка". Направил е и конкретни предложения към екоминистъра:

"Дали да го предостави за управление на Община Плевен, като даде необходимите финансови средства, или да създаде структура, подобна на общинската "Паркстрой", като е важен предметът на дейност. Да има финансиране, което да даде възможност, под ръководството на областния управител, тази държавна структура да осъществява дейността, за която е създадена със съответното финансиране".

По думите на Георг Спартански има и трети вариант - даване на целеви средства на областния управител всяка година.

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По троянските пътеки и туристически забележителности на Априлци

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан .  На гости в новата конна база в град Априлци , която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата . Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга.  Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични..

публикувано на 27.08.24 в 14:21
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30