Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християна Тодорова: Мария Гигова няма как да бъде заместена, ще се опитам малко да се доближа до нея

Християна Тодорова
Снимка: БФХГ

Вчера България изпрати до Международната федерация по гимнастика имената на кандидатите, които ще се опитат да влязат в управленските структури на централата по време на конгреса на организацията, който трябва поне за сега да се проведе през октомври в Анталия.

Президентът на федерацията по естетическа гимнастика и треньор по художествена гимнастика Мариета Дукова ще е кандидат за ТК Масов спорт. Председателят на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров отново ще се кандидатира за трети мандат за член на съвета на световната централа, а генералният секретар на централата Мариела Стойчева отново ще се бори за място в Техническия комитет в тази дисциплина.

Бившият генерален секретар на Българската федерация по акробатика и сега треньор Николина Христова отново ще се опита да влезе в ТК в това направление, а Десислава Богушева, която е съдия по аеробика ще пробва да намери място в ТК по аеробика.

Световната шампионка с ансамбъла от Измир Християна Тодорова пък е кандидат за член на Техническия комитет по художествена гимнастика. Носителката на бронзов медал от Игрите в Рио де Жанейро ще се опита за замени в този орган великата Мария Гигова.




„Моята кандидатура е гласувана от управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика. Проведох много разговори, както със самата Мария Гигова, така и с Илиана Раева, с Мария Петрова. Обсъдихме дали е време, дали ще мога да се справя с тази отговорност. Те ми гласуваха пълно доверие. Заради това доверие, сега отговорността ми е още по-голяма. Мария Гигова няма как да бъде заместена. Тя е име и лице в художествената гимнастика, което трудно някой ще замести. Аз ще дам всичко от себе си, поне малко да се доближа до нея“, сподели специално за БНР световната шампионка от шампионата в Измир и допълни:

„Знам, че никак няма да ми е лесно. Тя самата ми каза, че това е много отговорна и доста трудна задача. Подготвя ме за трудностите. Подготвя ме за нещата, които трябва да очаквам. В същото време казва, че за нея аз съм човека, който може да се справи на тази позиция. Вярва в мен и е напълно сигурна, че няма да имам никакви трудности и проблеми. Това ми вдъхва кураж и ме мотивира. Благодарна съм й за подкрепата“, каза още европейската шампионка.


„Ще трябва да се науча да водя политика. Имам си едни от най-добрите ментори, особено в лицето на Илиана Раева. Мисля, че железните нерви ще ми помогнат наистина да бъде хладнокръвна, да не позволявам на емоциите да надделяват, да взимам грешни решения. Както се казва, ще трябва да се науча първо да помисля 10 секунди преди да кажа нещо. Всичко е игра на нерви. Всичко е психика. По време на конгреса също ще е доста трудно. Свободните места ще са 4, а кандидатурите ще са между 15 и 20 и то от цял свят. Битката ще е много тежка. Много се надявам да бъда една от тези четири избрани. Но…ако не стане няма да се окажа. След 4 години пак ще си подам документите, ако пак не стане ще изчакам още 4 … докато не ме приемат. Не се предавам лесно“, завърши Християна Тодорова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Не трябва да има никакво подценяване

Старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заяви, че ръководството е разговаряло с футболистите и не може да има никакво подценяване в реванша срещу Динамо Батуми от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Лудогорец ще гостува в Грузия в сряда вечер.  Разградчани постигнаха успех с 3:1 в първия двубой на българска земя. "Ние имаме..

публикувано на 16.07.24 в 20:25
Яспер Филипсен

Белгиецът Яспер Филипсен спечели победата в 16-ия етап на Обиколката на Франция

Белгиецът Яспер Филипсен от отбора на Алпесин спечели победата в 16-ия етап от Колоездачната Обиколка на Франция, който беше с дължина 189 км от Грисан до Ним.  Това е трети успех на Филипсен в тазгодишното издание на престижното колоездачно състезание. В генералното класиране остава начело Тадей Погачар от Словения, който има общо време от 67:35:56..

публикувано на 16.07.24 в 20:13
Изабелла Шиникова

Загуби на Шиникова и Глушкова на турнири в Португалия и Германия

Изабелла Шиникова отпадна в първия кръг на сингъл на турнира по тенис на твърди кортове в Порто (Португалия) с награден фонд 60 хиляди долара. Българката отстъпи пред швейцарката Валентина Ризер с 4:6, 3:6 за 81 минути. Шиникова допусна пет пробива в мача, а във втория сет изостана с 2:4 и след това не успя да навакса. Междувременно, Денислава..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи Килиан Мбапе

Реал Мадрид представи най-новата си звезда Килиан Мбапе на запалянковците, които бяха изпълнили стадион "Сантиаго Бернабеу". Френският национал преминава в европейския клубен шампион като свободен агент, след като договорът му с Пари Сен Жермен изтече в края на миналия сезон. 25-годишният нападател премина медицински прегледи, позира с екипа с номер 9..

публикувано на 16.07.24 в 17:25

Александра Димитрова срещу Антонина Осецка в главна битка на турнира по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“ във Варна

13-ет двубоя са включени на международния турнир по кикбокс „SPIRIT OF FIGHT“, който ще се състои на 20 юли във Варна. В състезанието ще участват кикбоксьори от България, Украйна, Германия  и  Румъния. „SPIRIT OF FIGHT“ е полупрофесионален турнир по кикбокс, който ще се проведе тази събота от 18.00 часа в спортна зала "Владислав". Входът за зрители е..

публикувано на 16.07.24 в 16:25

Спортисти получават знания за живота след спорта в четиримесечно обучение

Български спортисти ще имат възможността да добият безценни знания за развитието си след края на състезателната кариера в четиримесечно обучение, включващо десет модула. Програмата "Живот след спорта" на "Чемпиънс фактори" се организира за втори път след успеха през 2023 г. Тази година тя ще се проведе от септември до декември, като записването..

публикувано на 16.07.24 в 15:37

Нови трика и детелина за късмет за Валентина Георгиева от италиански бранд

Детелина за късмет и нови трика изпрати италианската фирма за спортни облекла Sigoa на състезателката по спортна гимнастика Валентина Георгиева за олимпийските игри в Париж. "Скъпа Валентина, желаем ти всичко най-добро в това ново приключение. Сигурни сме, че ще бъде едно красиво и вълнуващо преживяване, пълно с незабравими моменти. Щастливи..

публикувано на 16.07.24 в 15:32