Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима са в ареста

| обновено на 28.05.20 в 20:07
Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ - Плевен и още четирима души се разследват за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия. Шестимата са задържани за 24 часа, а утре ще стане ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде брифинг в Съдебната палата.Разследващите са установили, че от януари досега Живков е

принуждавал свои подчинени да издават разрешителни за внос и износ на отпадъци на определени фирми.

"Служителите, които отказвали да съдействат, били освобождавани или принуждавани да напуснат министерството", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни, че дружествата, генериращи опасен отпадък, имали едногодишен срок да го изнесат в чужбина или да го предадат на българска фирма за преработка. Нуждаели се обаче от нотификация, която по указание на Живков им била отказвана:

"И по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България".

Печеливш от схемата било дружество с рециклираща база в Монтана. Предполага се, че това е фирмата на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, чиито имоти днес също бяха посетени от прокурори и агенти.  Първоначално те изнасяли опасните отпадъци в Германия, но на много висока цена:

"С цел спестяване на голяма част от тези разходи дружеството започнало ефективно да оползотворява отпадъците си като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружества с фиктивна дейност като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъчни задължения в големи размери", обясни Сийка Милева.

Министърът на околната среда Емил Димитров определи като много неприятен инцидент новината, че заместник-министърът Красимир Живков е разследван за участие в организирана престъпна група, извършвала закононарушения, свързани с преработката на опасни отпадъци:

"Аз нямам право да коментирам техни думи, техни действия или техни актове. Това не е редно, в противен случай излиза, че се намесваш в делата на прокуратурата. Малко са хората, които останаха да работят и ще трябва сам да гърбя всичко, но много неприятен инцидент, много".

По-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че няма да иска оставката на заместника си

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски: Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела

Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела  за кражба на европроекти, че съм изливал парти в чужбина и за подривна дейност против България.  Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, като уточни, че още не са му повдигнати такива обвинения, но "в момента му ги правят", и разказа: "Направил съм..

публикувано на 13.09.24 в 19:25
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно..

публикувано на 13.09.24 в 19:20