Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Октриха кости от ихтиозавър на 246 млн. години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Открити в Невада, САЩ, фосили са на бременен женски ихиозавър на 246 милиона години, съобщи "Асошиейтед прес".

Останките били открити от германския палеонтолог Мартин Зандер и екипа му в планината Агаста на 240 км от Рино през октомври 2011 г. Част от тях били взети за изследване още тогава, а останалите - когато екипът се върнал на мястото през 2014 г. Миналия месец изследователите публикували резултатите от анализа на откритите находки.

Учените потвърдили с изследванията си първоначалната си хипотеза, че са се натъкнали на останки на бременен женски ихтиозавър. Той бил от неизвестен досега вид.

В планинския масив има множество фосили. Находката на Зандер е една от двете най-значими там.

"Това е невероятно място и непрекъснато "излизат" нови неща. До каквото и да се докоснем, откриваме нещо ново", казва германският палеонтолог.

Другата значима находка все още не е описана в научна публикация, но Зандер обяснява, че е фосил на ихтиозавър с "гигантски череп". "Това е първото наистина голямо същество, живяло на Земята", казва ученият. Екипът трябвало да наеме камион, за да изтегли черепа по време на разкопките.

Бременният женски итхиозавър е наречен от изследователите "Мартина". Това е вторият най-стар образец на бременен ихтиозавър, откриван досега, след намерения в Китай, чиято възраст се определя на 249 милиона години. "Мартина" е от вида Cymbospondylus duelferi, който не е откриван никъде другаде досега, твърди Зандер.

Дължината й достига 3,6 метра, което я прави по-дребна от другите познати досега ихтиозаври, някои от които достигали дължина 18 метра. Въпреки по-дребното тяло, зъбите на Мартина били по-едри от очакваното за ръста й. С дългите малко над два сантиметра зъби тя разкъсвала риби и други морски същества в морето, което се простирало върху днешната територия на щата Невада.

"Била е доста свирепа дама", казва Зандер и я сравнява с друг, доста по-едър екземпляр от друг вид, открит също в Невада. Тя е наполовина на ръста му, а зъбите й са колкото неговите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00